Президентът на Португалия наложи вето на закон, позволяващ по-лесна смяна на пола

Португалският президент Марселу Рибелу ди Соза наложи вето на закон, който позволява по-лесна смяна на пола. Законът беше приет от парламента миналия месец, но трябваше да бъде подписан и от президента, за да влезе в сила, съобщава БНТ.

[ad id=“225664″]

Законът трябваше да позволи на гражданите да сменят пола и името в документите си след 16-годишна възраст без медицински документ. Президентът призова парламента да увеличи възрастта до 18 години. В изявление, публикувано в сайта на президентството, се казва, че той призовава „за лицата до 18-годишна възраст да има задължителна медицинска оценка”.

Сега действащият закон в Португалия изисква за смяна на пола навършени 18 г. и представяне на медицински доклад.

[ad id=“263680″]

Във Великобритания, за да смениш пола си, трябва да си на 18 г. и процесът може да отнеме около пет години, в които се провеждат много оценки от страна на психолози.

В България, за да смениш пола си, също трябва да си над 18, и е задължително въпросното лице да представи документи, че е започнало хормонална терапия, както и свидетелство пред съда от близките му, че то се държи в обществото и се възприема като представител на отсрещния пол, посочва БНТ.


image0 (9K)