Президентът на Сърбия: Ако признаем Крим, ще трябва да признаем и Косово

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако страната му бе признала полуостров Крим за част от Русия, то това би означавало подкрепа на независимостта на Косово, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.

[ad id=“225664″]

„Не сме признавали Крим за част от Русия. Ако го бяхме направили, това щеше да означава, че подкрепяме независимостта на Косово. Но поставете се на наше място. Кой от постоянните страни-членки на Съвета за сигурност на ООН подкрепя нашата територоиална цялост? Русия. Можем ли да се простреляме в крака?“, заяви Вучич.

[ad id=“263680″]

Той напомни, че през 2014 г. Белград не подкрепя санкциите срещу Москва, макар и ясно да изразява европейските си амбиции. Той изрази надежда, че след пет-шест години отношенията с Русия ще се променят напълно. При това президентът допълни, че европейската интеграция на Белград и добрите отношения с Москва не си противоречат.

[ad id=“238430″]

„Няма никакво противоречие. Искаме да укрепим традиционните си връзки, нашето търговско сътрудничество. От военна гледна точка се придържаме към неутралитет. Но, естествено, ние се намираме на европейски път. Това го казвам и в Брюксел, и във Вашингтон, и в Москва. Руският ми колега Владимир Путин не казва нищо против нашите европейски амбиции“, заключи Вучич.


image0 (9K)