Президентът на Украйна Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за сътрудничество

Президентът на Украйна Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенската патриаршия. Украинският президент написа за това в „Туитър“, като нарече днешния ден „исторически“, предаде РИА Новости, цитирана от световни и български медии.

„Споразумението, което подписахме днес, завършва процеса за предоставяне на томос по всички канони на православната църква“, добави той.

Вселенският патриарх заяви, че споразумението ще съдейства да се ускори предоставянето на автокефалност на православната църква в Украйна. Освен това то е важно както за двустранните връзки, така и за православието като цяло, смята той.

Според украинската телевизия „Прямой“ Порошенко и Вартоломей са подписали споразумение за създаване на независима украинска църква.

Порошенко настоява Константинопол да предостави автокефалност на неканонична църковна структура в Украйна. В средата на октомври Вселенската патриаршия заяви, че започва съответната процедура, отмени акта от 1686 г., прехвърлил Киевската митрополия към юрисдикцията на Московската патриаршия, и свали анатемата, наложена от Руската православна църква (РПЦ) на Филарет и Макарий – архиереите на отцепилите се от Москва Киевска патриаршия и Украинска автокефална църква.

Документът, подписан днес от Вартоломей и Порошенко, не означава създаване на автокефална църква в Украйна. Това заяви в социалната мрежа „Телеграм“ говорителят на РПЦ Владимир Легойда, цитиран от ТАСС.

Въвличането на един лидер на светска държава в работите на църквата и подписването на специално споразумение между Порошенко и Вартоломей са станали необходими поради липса на доверие у страните. Това заяви днес пред ТАСС Ирпенският архиепископ Климент, говорител на Украинската православна църква към Московската патриаршия.

„Самият факт, че се подписва споразумение, показва, че Порошенко няма доверие на Вартоломей и настоява за доказателства. За да не го измами той за пореден път и да си изпълни обещанията, дадени най-вероятно при предходни срещи“, коментира духовникът. Климент напомни, че по конституция в Украйна държавата е отделена от църковните работи. „А всяка намеса в църковните дела е антиконституционна и трябва да получи оценка от юридическа страна“, подчерта архиепископът.


image0 (9K)