Президентът предлага видеокамери да следят гласуването в секционните комисии

Президентът Румен Радев предложи да се въведе видеонаблюдение в секционните комисии, където се осъществява броенето на бюлетините след избори. В интервюто си пред „Панорама“ снощи той уточни, че по този начин ще има постоянен контрол в реално време и всеки един гражданин ще може да следи какво се случва в секцията, в която е глаувал.

Радев бе категоричен, че трябва да се пресекат възможностите за злоупотреби в нашия изборен процес и да се работи за изграждане на убедителна стратегическа алтернатива, защото неудовлетвореността на гражданите расте.

Президентът подчерта, че обществото е загубило доверие в изборите и това е един от начините то да се върне. Според него аргументите на управляващите, с които бяха отхвърлени машинното и електронно гласуване са несъстоятелни. При липсата на подобен тип вот най-важно било да има прозрачност при броенето на бюлетините.

Той уточни, че следващият четвъртък ще има среща с представители на парламента и на Централната избирателна комисия, за да обсъдят в детайли идеите му.

„Най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения и в контрола над управляващите. На първо място това е да върнем доверието в българските избори, защото те са изключително важен фактор за демократичното формиране и функциониране на институциите и аргументите за отказ от машинно гласуване и от електронно, дистанционно гласуване според мен са несъстоятелни и укорими. Време е да изпълним и едно важно изискване на Венецианската комисия, а именно – да има прозрачност при броенето на бюлетините. Към момента нашият изборен кодекс налага да има предаване онлайн с картина и звук на заседанията на ЦИК и на районните избирателни комисии, но няма такова изискване за секционните избирателни комисии точно там, където става броенето на бюлетините и оформянето на протоколите“, посочи държавният глава.

Радев добави, че в последно време много от депутатските законопроекти са станали „олицетворение на лобизма“, поради което наложил вето на някои от тях. Като пример той посочи промените в закона за приватизацията и следприватизационния контрол, които мнозинството в парламента отмени след наложеното от президента вето.

„Трябва да има обществено обсъждане на законопроектите на народните представители. След това трябва да се направи оценка на въздействието. Не трябва да се допуска съществена промяна в законите само с едно четене“, каза още държавният глава.

Според него единственият начин да се върне доверието на гражданите в институциите е въвеждането на много по-активни методи за разкриване и пресичане на корупционни схеми по високите етажи.


image0 (9K)