Президентът Румен Радев запали вечния огън в памет на жертвите от Холокоста

„Благодаря, че пазите историята жива, защото човечеството никога не трябва да забравя какво се е случило. Трябва да разкажем историята на нашите деца“, заяви българският държавен глава

[ad id=“225664″]

Във втория ден от посещението си в Израел президентът Румен Радев участва в церемония по запалването на вечния огън в памет на жертвите на Холокоста в мемориала „Яд Вашем“ Кнесета и положи венец пред пред гробовете на жертвите на кораба „Салвадор“. Той взе и участие в Шестия глобален форум за борба с антисемитизма. Неотлъчно до президента отново бе и съпругата му Десислава Радева.

„България е единствената държава, която не допусна нито един неин гражданин от еврейски произход да бъде изпратен в лагерите на смъртта. Това е наистина достойно за уважение и този факт става все повече известен“, обяви Румен Радев. Той изтъкна, че страната ни трябва да се гордее със стореното.

[ad id=“263680″]

„Благодаря, че пазите историята жива, защото човечеството никога не трябва да забравя какво се е случило. Трябва да разкажем историята на нашите деца. Като президент на България съм горд, че в тъмните времена на Европа българите успяха да спасят своите евреи“, заяви държавният глава, цитиран от БНР.

Според него в световен мащаб се наблюдава тенденция за връщане на езика на омразата, за ксенофобията, за антисемитизма. Заради това и трябва да се взема пример от онези българи, спасили евреиете, и обществото да полага усилия, особено във възпитанието на младото поколение.

„Нашият път е съвсем друг и ние сме го доказали. Дали сме пример и трябва да го отстояваме“, каза той.

[ad id=“237001″]

Държавният глава отбеляза, че на базата на историческите връзки, България и Израел имат изключително близки и топли връзки, но изрази мнение, че е необходима още работа за едно по-активно сътрудничество.

„Ние имаме политически отношения на едно наистина много активно прекрасно ниво и в същото време ние не можем да материализираме тези отношения в нещо по-прагматично. Наистина, 150 млн. долара на година търговско-икономически обмен са си капитал. Аз няма да споря голям или малък, но те са нищо в сравнение с този духовен капитал, който има между двете държави“, посочи Радев.

[ad id=“238430″]

„Трябва да направим така, че да имаме вече много по-работещи и прагматични решения. И в областта на високите технологии, образованието, науката, индустрията, ако щете селското стопанство, където Израел е водеща държава в много от тези сектори. Крайно време е ние да използваме тези прекрасни отношения, за да имаме прагматични отношения“, каза още президентът.


image0 (9K)