Президентът Румен Радев ще се срещне с папа Франциск

Президентът Румен Радев на първо посещение при папа Франциск, предаде bTV. Тази година визитата беше отложена с няколко дни заради посещението на американския президент – Доналд Тръмп, както и заради участието на българския президент на срещата на НАТО в Брюксел.

При светия отец ще влязат президентът, съпругата му – Десислава Генчева, трима министри – Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов, директорът на Националната библиотека – доц. Красимира Александрова, и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Румен Радев ще подари на папа Франциск икона на светите братя Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и теологическа книга.

Държавният глава ще поднесе венци на паметника на светите братя Кирил и Методий и на паметника на Иван Вазов в Рим.

В програмата по традиция е включено посещение на базиликата Сан Клементе и гроба на Св.Кирил и базиликата Санта Мария Маджоре където през девети век папа Адриан II благославя българската азбука.

Българската делегация ще посети и храма Св. Павел ала Регола, предоставен на православната църковна община в Рим. Църквата е с огромно значение, защото е изградена около дома на апостол Павел.


image0 (9K)