През погледа на главния редактор: За ваксината

Живка Кехайова

Министерството на здравеопазването публикува листовките с подробна информация за ваксината срещу коронавирус, която първа ще бъде доставена в България и чието прилагане ще започне от края на настоящата година.

Цялото име на препарата е Comirnaty концентрат за инфузионна дисперсия и РНК ваксина срещу COVID-19 (нуклеозидно модифицирана). Той бе одобрен от Европейската агенция за лекарствата, а Европейската комисия спешно го пусна на пазара в страните от ЕС. С тази ваксина вече започна имунизация във Великобритания, САЩ, Канада.

Само около 35% от българите, според социологически проучвания, са готови да бъдат ваксинирани. Особено на фона на съседна Гърция, където почти 90% от хората желаят да се ваксинират, ниският отчетен процент у нас е повод за анализи и коментари дори извън страната.

Вероятно е така, защото на Запад не ни познават достатъчно. Докато дойде възможността по-широки слоеве от българите да могат да се възползват от ваксината, родният феномен „късен акъл“, според мен ще се е задействал не толкова заради някакво събудено чувство за обществена и социална отговорност, за самосъхранение и още по-малко заради дълг. Ще се задействал по обичайните прагматични причини:

– Аз ли ще съм будалата, дето няма да може да лети в чужбина и да ползва хотел?

– Аз ли да съм будалата дето ще продължава да търпи ограничения?

Защото правото да не се ваксинираш, в този случай е свързано, според съобщения от цял свят, със задължението да търпиш рестрикции – нещо, за което българинът в мнозинството си не е готов. А и кой ли е готов? Обикновено хората, осъзнаващи, че правата имат обратна страна – задължения, не са много в никое общество. Е, този път доста пряко ще „ни го обяснят„, както изглежда.

А струва ми се, като гледам коментарите в социалните мрежи, че вече никой, освен най-посредствените, не се вързва на фейк новините, които започнаха да заливат мрежата – от топа на: „Близките ми се ваксинираха и измряха“, каза една жена…

Просто вече всички знаят, че ако наистина подобно нещо се е случило някъде, то ще е във всички официални и достоверни медии по цял свят, не само в някакви сайтчета без адрес, собственик и координати.


image0 (9K)