През погледа на главния редактор: Да ги пуснем ли македонците в ЕС?

Живка Кехайова

Да ги пуснем ли македонците в ЕС? И що пък да не ги пуснем:)

За десет години над 65 000 македонци са придобили българско гражданств с указ на вицепрезидента, отчете правосъдният министър Десислава Ахладова от парламентарната трибуна. От 2010 година до днес са подадени над 77 000 молби за българско гражданство от граждани на Северна Македония.

Молби се подават и в момента, както се и разглеждат такива. Български паспорт се получава след доказване на български произход и владеене на български език (вероятно минава и владеенето на диалектна форма:)

Населението на Република Северна Македония по официални данни се състои от:

Македонци – 1 297 981 (64,2%)
Албанци – 509 926 (25,2%)
Турци – 77 959 (3,9%)
Цигани – 53 879 (2,7%) и 4% други[52]

Логично е за български паспорти да кандидатстват пълнолетни граждани на Република Северна Македония. По възраст населението им е разпределено така: Общо македонци, албанци, цигани и други 15 – 64 години: 67,8% (мъже 707 298; жени 696 830).  С други думи македонци са 452 670 мъже и 445 971 жени, или общо 898 641 македонци на възраст от 15 до 64 години, или приблизиделно около 800 000 от 18 до 64 години.

Към момента над 80 000 са подадените молби за паспорти с доказване на български произход – с други думи над 10% от всички активни граждани на съседката ни са доказано българи, а ако не стане скоро с присъединяването им към ЕС, а то няма да стане скоро дори ако започне процедурата, само в следващите 2-3 години ще станат над 20%.

Е, при това положение дали има смисъл Републиката северна Македония да плаща на стотина ексцентрици от „ОМО Илинден“ да претендират за македонско малцинство у нас, като България дори в този момент може да претендира за българско мнозинство на база паспорти и доказан произход в доста от големите градове на съседната държава? Да не говорим, че притежатели на въпросните паспорти са тъкмо представителите на бизнеса у съседката, образованите и окумуш хората, желаещи да пътуват и работят в Европа като европейци.

Ама мразели ни? Че кое е чудното? То и българите в България се мразят страстно един друг – по групи, или индивидуално. Даже живеещите в чужбина българи – де що има анализ на общностите се подчертава, че българските в чужбина са най-не единни и необщуващи помежду си. А в случая имаме голяма група българи, които по стечение на световната политика са се сдобили дори със собствена държава, от която страстно и на воля да си мразят сънародниците оттатък границата:)

Чудно ли е, че искат да са потомци чак на Александър Велики и чат-пат на велики български царе, които да са си само техни, нищо че географски са били само една от многото провинции на България, като се има предвид, че историята на България в не малка част е била тежка, унизителна и жестока. Че колко българи след 3 години в чужбина се правят на забравили езика и произхода си, или настойчиво плюят България, за да „оправдаят“ избора си да не градят държавата си, а просто да пооправят себе си? При това оправдания са безсмислени, защото светът си върви към глобализация на тази малка планета, колкото и да го завръщаме от време на време към националистически локални взривове.

Аз викам да ги пуснем! Да им пуснем и тях на европейците, че ще е велик сеир да гледаме как ще се оправят с макетата. Нали неотдавна техни „учени“ заявиха, че думата „барок“ била македонска, че и доста други подобни. Има да ги тупат по главите и французи, и немци, и гърци за изцепките – а изцепките им просто не могат да спрат щом в 21 век сефте си търсиш национална идентичност и си създаваш история.

На техен фон ние ще изглеждаме направо идеални европейски партньори и дори приемлива европейска държава.


image0 (9K)