През погледа на главния редактор: Защо не!

Живка Кехайова

Все по-странни идеи се изтипосват официално, или като проба на мнението. А някои са реални проекти.

Според мен обаче е изключително погрешна тезата, че за доброто включване на едно малцинство, без значение какво – на расов признак, на база полова ориентация и т.н., е необходимо да се разруши базовата ценностна и морална система на мнозинството. Приемане, означава на първо място гарантирани от закона равни права и равни задължения, а не отнемане на правата на мнозинството, за да бъдат наложени правата на малцинството. Подобен модел може да работи дългосрочно единствено подкрепен силово и все по-силово, при ескалираща радикализацията и на двете страни.

Между другото наченките от този експеримент ги виждаме все по-често, на все повече места.

Не по-малко погрешна и дори унизителна е тезата, че е нужно силово налагане на административни мерки за постигане на равенство между мъжете и жените. Извън мюсюлманския свят са нужни просто твърди закони за равно заплащане при равен труд. Защото жените и мъжете в цивилизования свят са равни като ценност – социална и икономическа. Не познавам умна, образована, талантлива и активно работеща жена, която да не може да се утвърди професионално на каквото и да е ниво. Но пък нека не пропускаме това, че мъжете и жените са различни и това е най-ценният дар на природата. Да, еднакво умни са умните и еднакво глупави глупавите от двата пола, но особено в определена възраст приоритетите им са различни. Засега жените раждат деца и излизат за известно време от професионален ритъм, но пък поемат най-отговорната задача – да дадат старт, включително интeлeктуален, на следващото поколение. Със сигурност има повече мъже – членове на УС до 35-годишна възраст, отколкото жени. Е, и?

Със сигурност след повече от 2000 години патриархат, има и проблеми в манталитета, но те силово няма да се променят. Темпото на реализация на жените е достатъчно бързо и ще бъде правилно оценено, само ако процесът е естествен. Много по-трудно е да спечелиш уважение, ако си назначен заради пола си, дори в собствените си очи. А всички виждаме, че съвременните бащи вече не са като някогашните и поемат почти равен дял родителска грижа. Защото истинският мъж на първо място е способен да бъде истински партньор. Същото се отнася и за истинската жена.

Расата. Незнам как точно Холивуд си мисли, че е печеливша схемата награденият филм да отговаря не само на качествени критерии, а и на количествени – брой цветнокожи в главни, или важни роли, брой представители, или теми на ЛБГТМ и т.н. Виж ТУК

Дали един цветнокож актьор ще е наистина горд, че са му дали Оскар заради цвета на кожата, а не в състезание на таланти? Това си е чиста обида и не разбирам как не се осъзнава това… А всички знаем, че има велики цветнокожи актьори и актриси – нищо, че са отменени наградите за мъжка и женска роля. И ги обичаме. Но когато дадеш на цветнокож роля на викинг, защото сценарият е примерно за древното Скандинавие (или на Орфей ), е все едно да накараш бял да играе Мартин Лутър Кинг – гротеска, която преминава в подигравка.

Защо непрекъснато трябва да се дъним като цивилизация, засилвайки махалото в една, или друга посока. Толкова ли не е възможно за търсим нормалното и хармонията. И не – в каквото и да е насилие, за каквото и да е насилието – няма нищо нормално. И няма добро насилие!


image0 (9K)