През погледа на главния редактор: Каква ще бъде 2021 година?

Живка Кехайова

Каква ще бъде 2021 година? Най-напред – нека ни е честита следващата отсечка по пътя ни!

Много ми се ще да я видя като пъстър букет приключения, изпъстрен с усмивки и радост, с просперитет и решими проблеми. Дано да е такава!

Все пак по-реалистично е днес да сме стъпили в първия ден на една трудна година. Безспорно ще е интересна, но това рядко означава лека.

Най-напред, поизчерпаното ни към ограничения търпение, ще опъне нервите ни, когато осъзнаем, че ни очакват най-малкото още месеци от същото „меню“ – ограничения за социални контакти, пътувания, работа.

След това идват изборите. И ако са само два – парламентарни и президентски, ще е супер късмет, но вероятността след първите парламентари да е може да се състави правителство и да има втори такива, заедно с президнтските, е повече от логична. А нали знаете, че в година на избори икономиката винаги боксува. Бизнесът е предпазлив, инвестиции няма, а и институциите на практика не работят. Сега добавете и факта, че пред това изпитание ще се изправи икономика, вече стагнирана и отслабена от мерките срещу пандемията. Малка и незряла икономика, притисната и от проблемите на световната.

И накрая, а може би в началото трябваше да бъде – в такава година ще се наложи да сме умни, да мислим преди да действаме, да преценяваме много точно какви са интересите ни и как да ги защитим, още повече, че начините на защитата им може никак да не ни харесат. Ще трябва да бъдем предвидливи, политически грамотни и прагматични – нещо, което ако се случи, ще ни е за първи път в новата ни история.

Ако искаме да бъдем отговорни, ще се наложи да заменим любимия лозунг, взет на заем от Ботев „Силно да любим и мразим“ с крайно не поетичният „Добре да пресмятаме, да следваме логиката на процесите и здраво да работим“.

М-д-а-а, трудна година ще е!


image0 (9K)