През погледа на главния редактор: Кой как гледа социологията и как я разчита?

Живка Кехайова

 Кой как гледа социологията и как я разчита? Да вземем например регулярното тримесечно национално-представително проучване  на Алфа Рисърч.

Представените данни са от проведеното в периода 21 – 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани.

Гледайки го, протестиращите веднага казват „66% от българите подкрепят протестите“.
Властимеещите в момента и неподкрепящите протестите гледат и казват: „56% от българите не желаят предсрочни избори“, т.е. – не приемат исканията на протеста. Не, няма грешка – просто медиите рядко публикуват цялото изследване, а хората не влизат в сайтовете на агенциите, за да прочетат всички данни – просто си избират публикуваната извадка, която им харесва.
Откъде идва парадоксът – огромна подкрепа за протестите, но и огромно неприемане на исканията им?

Данните на Алфа Рисърч сочат: 36,1% от интервюираните подкрепят реално протестите. Другите 30,1% „по-скоро“ ги подкрепят, т.е. подкрепят протести за стимулиране на развитието на страната, но не тези – нито исканията им, нито водачите им.

И от тук – заради безпокойството, че тези протести и тези протестиращи всъщност са вредни, а не конструктивни, както биха искали иначе мнозинството хора, идва тази цифра – 56% нежелаещи предсрочни избори като 31 % от тях искат ГЕРБ да си изкара мандата докрай, а 25% предпочитат експертен кабинет, но не и желаното от президента и протестърите служебно правителство (не им вярват).   33,8% от българите директно декларират, че не подкрепят протестите.

Какво обяснявам ли? Обяснявам, че не е вярно, че 2/3 от обществото искат падането  на ГЕРБ от власт веднага, но не е вярно и това, че 56% от обществото въобще не искат падането на ГЕРБ. И двете тези са неистини.

Да видим какво друго ни казва изследването? Ако изборите са утре, за кого биха гласували българите?

20,5% за ГЕРБ, 19,6% за БСП, 14,9% за Слави Трифонов, ДПС – 9,9%, „Демократична България“ – 9,4%, Изправи се БГ на Мая Манолова – 4,6%, ВМРО+НФСБ – 3,8%. Всичко друго е далеч под чертата. То и ВМРО-НФСБ е под, но нали винаги има 1-2 % статистическа грешка, та затова ги изписвам и тях. И 10,1% от тези, които със сигурност ще ще гласуват, още не са избрали за кого.

Това, че неизградена структурно още и непоказала каквото и да е присъствие политическа партия на шоумен взема 14,9% е ясно какво означава – толкова е процентът на българите, вярващи в чудеса и в „оправяне“ от някой нов, независимо кой. В различните години, оправящите бяха различни:) Та въпросният процент българи поне периодично имат разнообразие на образите. Друго нито имат, нито ще имат.

Това, което социологията не казва директно на читателя, а и не й е работа, е що за правителства могат да се формират при един такъв парламент. Ето възможните:

  • ГЕРБ, Демократична България, „Има такъв народ“ и ВМРО-НФСБ – ако влезе, но ще е с незначителен брой депутати. Може да се води дясноцентристко правителство. Това е причината Христо Иванов вече да не „соли“ ГЕРБ като цяло, а да обяснява, че ГЕРБ без Бойко Борисов за премиер може да е приемлива алтернатива, защото там имало и умни хора. Да не говорим, че добро-лошо – само ГЕРБ има създадени реални кадри, способни да управляват, при това някои са наистина много читави – примерно успешните им кметове… Ще му е трудно на едно такова правителство – ама много трудно. Особено много не виждам заедно Слави Трифонов и Христо Иванов като способни да се споразумеят за еднакви политики. Нестабилно е, защото ДПС няма как да подкрепи дори задкулисно правителство с Христо Иванов. С ПАТРИОТИТЕ може да се плюят пред камера, но две етнически партии винаги могат задкулисно да намерят общ език.
  • БСП, Изправи се БГ, Има такъв народ. Условно, това би било ляво, ляво-център правителство. Може да е стабилно като мнозинство, подкрепено от ДПС. Но вие представяте ли си Корнелия Нинова и Мая Манолова в схватка за властта и Слави Трифонов по средата. Не мисля, че той би понесъл подобно безумие на квадрат, защото при всичките му странности, той очевидно е умен човек. И как точно, с какви кадри и с чии политики подобно правителство би управлявало, при положение, че ни един от играчите не притежава такива? Само ДПС всъщност, но на останалите този път няма да им стиска открито да демонстрират сдаването на реалната власт на ДПС – включително на Мая Манолова, която по време на правителството на Орешарски призна, че тя е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС. А я виж сега какъв борец срещу Пеевски се окзва Мая, а?!
    Има и конфигурации на правителства на малцинството, но в български условия такова управление е небъдна работа.
    Защо ги обяснявам тези неща сега? Защото е време със, или без предсрочни избори, да вземем да мислим кой предпочитаме да ни управлява, как ще го прави, с какви кадри, какви политики ще налага и т.н. И още – с каква подкрепа в европейските партии, в ЕП и ЕК, с какъв авторитет… Другото са глупости, дърлене и подробности – позабавлявахме се, лято беше… Сега идва зима, зрелищата отстъпват на заден план и идва време да се мисли за хляба – днешния и утрешния. МИСЛЕТЕ!
    А, да – да знаете, че президентът – любим на на не малък процент, падащи си по военни, ограничени възможности за смислена комуникация, твърд юмрук и диктаторско поведение – няма как да участва в избори и в изпълнителната власт на този етап. Друг етап той няма да има, защото постоянният процент глупост у един европейски народ не е голям, а временното оглупяване не е чак толкова дълготрайно.