Анализи

През погледа на главния редактор: Край Стара Загора цъка биологична бомба. Законопроект срещу нея отлежава повече от година в НС

Живка Кехайова

Отложената работа винаги е проблем и след това изисква двойно усилие в кратки срокове. Но когато Народното събрание отложи важна работа, приемайки, че не е, това може да се превърне в заплаха за всички и ето – превърна се.

Дания – най-големият производител на кожи от норки в света ще унищожи 17 милиона норки във фермите заради мутация на коронавируса.  Премиерът на Дания Мете Фредериксен, на пресконференция обяви, че вирусът е мутирал в норките и след това се е разпространил в хората. Тя каза, че мутациите, открити при норка и хора, показват намалена чувствителност към антитела. Рискът би бил, че разработването на ваксини в световен мащаб може да бъде много по-малко ефективно или дори да направи ваксините безполезни. 

Това е докладвано на ECDC, ЕС, СЗО и т.н. https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-denmark-mink-idINKBN27K1YV?fbclid=IwAR17yFWpQDNQBG9n5t4Kbuo13DwiRgk_SBbFlpeT61vh5jLCc6DK_sgtSiU

В Маджерито, достатъчно близо до Стара Загора, за да снимат старозагорци избягали норки, разхождащи се по моста в индустриална зона и разбира се, не оставащи там, е най-голямата ферма за норки у нас. Местните в околните села са пропищели, защото все някое животинче успява да се измъкне и причинява куп поразии в селските дворове, но това са направо бели кахъри пред изникналия вече проблем – норките се разболяват от коронавирус и по-лошо – могат да заразяват хора, като вирусът, преминал през още един животински вид добива нови специфични свойства.

Въпросната биологична бомба си цъка насред България и никой не й обръща внимание. Дори няма да говоря обстойно за това, че подобни нехуманни и абсолютно безперспективни с оглед бъдещето бизнеси, отдавна трябваше да са ликвидирани и у нас, както в повечето от европейските държави.

И не, няма нужда тепърва да се създава нарочен законопроект за това.

На 13 септември (петък), 2019 г., в деловодството на Народното събрание е внесен Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност, който цели да се забрани отглеждането, развъждането и умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи. Предложението предвижда от 01.01.2021 г. в страната да не съществуват ферми за кожи.

Ако беше приет законопроектът, България щеше да се нареди до онези европейски страни, които вече са се отказали от фермите за ценни кожи – Германия, Швейцария, Обединеното Кралство, Норвегия, Белгия, Холандия, Австрия, Чешката Република, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Люксембург и Словения.

Пълния текст на ЗИД на ЗВМД, мотивите и оценката на въздействие към него:  https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/157150/

Но не само не беше приет, не е и разгледан като хората. Тук и сега е моментът, старозагорските депутати до един – без значение какви са властово-опозиционните им битки, вместо да си крадат и връщат силово папките, да поискат спешно този закон да излезе на дневен ред и да се гласува. Тук и сега ще покажат български политици ли са, или само партийни деятели? Народни представители ли са, или партийни чиновници?

И ако някой от тях ми каже, че у нас има програма за наблюдение за норките във ферми, която изисква да се тестват ежеседмично трупчета за ковид, няма да му се вържа. Предполагам и читателите. В месеци, когато няма достатъчно ресурс да се тестват хората, на бас, че никой не е погледнал норките. От август до сега липсва информация дали се работи изобщо по програмата, правят ли се въобще тестове и какви са резултатите от тях, дори да не е ежеседмично. По наша неофициална информация, до средата на октомври националната ветеринарно медицинска лаборатория въобще не беше чувала за тестове на норки, камоли да е извършвала такива.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Зодиите, които сдържат сълзите си

Не искат да изглеждат слаби...

един час ago

Румен Христов ще води листата на ГЕРБ – СДС в Монтана

Велизар Енчев води листата на "БСП за България" там...

2 часа ago

МВнР: Българите в Грузия да избягват големи събирания

При нужда да се обръщат към българското представителство в Тбилиси...

3 часа ago

В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка...

3 часа ago

Богослов: Разпети петък е време за покаяние, разкаяние и смирение

Християнските ценности са необходими за самото ни битие, каза Благовест Върбаков...

3 часа ago
image0 (9K)