Анализи

През погледа на главния редактор: С поведението си македонците успешно доказват, че сме един народ

Живка Кехайова

С поведението си македонците успешно доказват, че сме един народ. Те са готови да рискуват бъдещето си не заради миналото си, както изглежда, а заради необходимостта да отстояват избора си, че са нещо различно.

Не правим ли това и ние – не малка част са готови да рискуват тяхното и на близките си здраве и живот, отричайки съществуването на коронавируса дори днес, заради необходимостта да отстояват избора си, че са различни от другите – по-„умни“, „знаещи“нещо, което никой друг не знае…

От какво ги е страх македонците? Те със сигурност не са идиоти и прекрасно знаят от къде идват корените им, да не говорим, че почти всички имат роднини в България. Права е академията им на науките, че македонският е на стотици години – в основата му е остарелият български, а той е на много повече от стотици години:) Страх ги е, че ще им се наложи да признаят колко яко са я оплескали през времето на Югославия, когато са се превърнали в слугинаж на сърбоманството.

Не правят ли така и голям процент от протестърите, които вече не са по площадите, но в социалните мрежи плюят по всеки, който спомене очевидната истината, че бяха прецакани в най-добрия си устрем и се превърнаха в обикновен слугинаж на най-деструктивното и злото в политиката?

Наистина ли македонците мислят, че България ще тръгне да ги присъединява? И защо да го прави? И без тях си има много други проблеми, а с общите граници и свободното пътуване на хора и стоки в ЕС, с общите туристически проекти, ще има най-доброто, без ангажимент и към техните проблеми.

Наистина ли някой в България мисли, че правителството на Бойко Борисов ще е вечно? Явно да, щом се опитва да се докопа до властта по втория начин, вместо реално да създаде алтернатива? Ами създадоха му я други, а сега е недоволен.

Както и македонците – алтернативата утре им я съдаваме ние със стоп на преговорите за ЕС и те са недоволни – естествено не от себе си и безсмисленото си деструктивно поведение. А можеше за всичкото това време да има един сериозен, конструктивен и умен проект.

На инат македонските партии и институции, главно ДПНМЕ саботират правителството на Заев, все едно, че само Заев ще влиза в ЕС. На инат българската опозиция и президент саботират правителството, все едно, че коронавирусът и икономическите последици от него са само негова работа. Ние сами саботираме нормалното си бъдеще, което минава задължително през нормалните процеси на избори и по-добри политически проекти, като не щем демократичните способи, особено огромна работа по създаване на нови и съвременни политически субекти.

Македонците сами саботират своето нормално и цивилизовано бъдеще, като нямат силата да признаят натрапена им, при това силово през соца грешка и не им стиска да свършат огромната работа по легитимацията на държавата си като нормален национален проект.

И после – не сме били един народ? Ми то цяла Европа видя, че сме. И ние – и в двете държави си го знаем.

Чудя се няма ли да ни се отвори шанс да понаправим и по нещо умно, нещо градивно, нещо – не плод на комплексите ни, а нещо за децата си? 

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Очаква се повишаване на поленовата концентрация

За май дневните температури ще са над обичайните...

5 минути ago

Поискаха от Терзиев да замрази проекта за „Патриарха“

“Този абсурд трябва да спре” каза комисията по транспорт в СОС...

11 минути ago

Трайчо Трайков се разграничи от колегите си за „Патриарха“

Кметът на "Средец" се извини на софиянци за проблемите...

21 минути ago

Терзиев: Има проблем с детските градини, работим, вземаме мерки, строим

Около 9700 деца останаха без места на първото класиране...

54 минути ago

„Антидот на замръзналата среда“. Асен Асенов, с когото съвременният танц се качи на българска сцена

Преди 17 години благодарение него в България се появява единствен по рода си фестивал за…

един час ago

Откриха тяло на жена край жп линия в Кюстендил

Установяват се причините за смъртта...

един час ago
image0 (9K)