През погледа на главния редактор: Триото става дуо. Дуото плюс Мая – пак трио

Живка Кехайова

Със съобщение във фейсбук Велислав Минеков от „Отровното трио“ обяви, че го напуска, ако до 23-ти декември няма всеобщо обединение на опозиционните и протестърските партии и организации.

Това става, след като вчера бе обявено, че е постигнато принципно съгласие с гражданската платформа „Изправи се.БГ“ на Мая Манолова за общо явяване на предстоящите избори и предстои подписване на споразумение между нея и Отровното трио.

Желаното от него обединение е невъзможно, разбира се, защото би означавало политическо харакири и напускане на политическата игра завинаги от почти всички визирани играчи.

Вероятно сърцераздирателният пост на Минеков е неговият начин да се измъкне от сътворената политическа помия сравнително неопръскан и най-важното, преди тя да се сгъсти след изборите. Което пък означава, че е една идея по-интелигентен от членовете на оставащото дуо. При Манолова нещата не опират до интелигентност, а до липса на избор – тя няма структури по места и ще разчита за тях на комитетите на дуото, както разчита да се яви на избори с регистрацията на Димитър Делчев и неговата партия „Движение България на гражданите“, оглавявана преди това от Меглена Кунева. Към момента и най-оптимистичните социологически проучвания дават на Мая Манолова около 2,3-2,4%, а за ДБГ и процент на избори би бил сериозен успех, т.е. пак не стигат заветните 4%.

По-интересно е дали сигурно влизащите в следващия парламент ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и ДПС, плюс „Демократична България и Патриотите – към момента малко под границата на 4%, но в рамките на статистическата грешка, т.е. – с потенциал да влязат, ще се навият на играта на президента, или няма да се навият.

А играта на президента – според куп сериозни анализатори е, възможно най-ранната дата за избори да изсипе при минимална избирателна активност напълно неадекватно НС, в което никой от политическите субекти да не може да състави правителство. Ако се случи това, президентът с радост ще поеме в свои неща ръцете чрез свое служебно правителство, а НЕЩОТО е организирането на президентските избори през есента, най-вече с оглед втори мандат, още повече, че тенденцията в проучванията, включително днешното на Екзакта е процентите одобрение да падат(в днешното с 8), а процентите на неодобрение да растат (в днешното с 12).

Каква ще е играта на твърдите политически играчи обаче? Всъщност на никой от тях президентската идея не им върши работа и въобще не им отърва. БСП, Мая, Отровното трио и „Демократична България“ ще се маргинализират със страшна сила при следващи избори със служебно правителство, защото не само няма да могат да твърдят, че ниските им резултати са следствие от нечестни избори, ами ще се позагуби и основната им карта за цакане – опозиционната. Всъщност цялото им съществуване е на базата на тази опозиционна карта, защото на практика сериозни други идеи няма. Собствена физиономия има само ДБ с правовата държава, но пък този проблем явно не мобилизира избиратели.

Слави Трифонов при какъвто и да е развои ще си е все така – между 8 и 9%. Той изобщо няма нужда нито да има идеи, нито да доказва управленски възможности – както и друг път съм писала: неговите хора са си негови. Особената категория индивиди, които биха гласували за него просто са си толкова процента и няма никаква нужда да прави каквото и да е за да ги привлича.

ДПС хич няма да са доволни от анархия във властта и избори след избори, защото всички сме на ясно, че в такива периоди бизнесът боксува, ослушва се и не само не се развива, а губи. А ДПС съществува заради бизнеса, не заради идеологииинтересите на различните слоеве граждани с турско самосъзнание по нищо не се различават от интересите на гражданите с друго етническо самосъзнание – пак са или бедни, или богати, или представители на прослойка от средната класа.

Ключът май пак ще се окаже в ГЕРБ. Ако преценят, че политическите им интереси диктуват правителство на всяка цена, като водеща политическа сила, каквато ще останат макар и с минимален процент, вероятно биха подкрепили и правителство на малцинството, или пък широка коалиция. Ако пък решат, че оставяйки държавата в тотален хаос точно във време, в което ще „блеснат“ последствията от ковид кризата, после лесно могат да се върнат – вече с мнозинство във властта, могат да оставят дребните и БСП на самоизяждането.

Във всички случаи ще е интересно. Единственият проблем е, че интересно в България звучи направо зловещо, особено по отношението на икономиката.

 


image0 (9K)