Анализи

През погледа на главния редактор: На триците ли ще са скъпи старозагорци, или най-после на брашното?

Живка Кехайова

На триците ли ще са скъпи старозагорци, или най-после на брашното?

Днес на пресконференция на кмета Живко Тодоров и екипът му стана ясно, че процедурата по проект за Многофункционална спортна зала в Стара Загора започва отначало казусът виж ТУК

В последните дни, в опит за доста евтини политически дивиденти дребни политически субекти нищят темата в социалните медии – ама защо такава голяма зала, ама защо да е приоритет, ама не може ли парите да се използват за нещо друго?

А парите са 25 млн. лв. – държавни. Към момента вече са отпуснати 14,5 млн.лв.

Най-напред – не. Няма как да стане парите, отпуснати за конкретен проект да се използват за нещо друго. Ако Стара Загора не ги ще, ще ги получи друга община с по-единни и знаещи какво искат граждани.

Защо трябва да бъде обявен проектът от Общински съвет за приоритетен? Ами защото вече са загубени 9 месеца покрай оспорването на конкурса и ще бъдат загубени още доста при старт на процедурата отначало, а малко наваксване в сроковете може да дойде единствено от спестяване на административни процедури, което е възможно при приоритетен обект и това няма нищо общо нито с липса на прозрачност, нито пък с липса на публичност и контрол. Дори става по-прозрачно с по-малко административни врътки.

Защо залата трябва да бъде, според мен наистина с 5 000 места, многофункционална и за всичките 25 млн. лв.?

Защото това е единственият начин тази зала да има икономически смисъл, не само престижен. Единствено така в нея ще могат да се провеждат европейски и световни спортни събития – при тях има съвсем конкретни габарити и технически изисквания, които залата трябва да покрива. Само от големи спортни форуми има директна и косвена печалба. Детски междуучилищен спортен празник, или общинско състезание, колкото и да са приятни и мили, не носят приходи, а само разходи. Само такава голяма зала може да кани световни музикални групи и звезди – и само такива концерти носят приходи. Само многофункционална сграда с голям процент търговска площ и офиси, както е замислена, носи ежедневни приходи, а те са нужни както за поддръжката на подобно съоръжение, така и за възможност местните спортни клубове да бъдат в нея срещу нормални наеми.

Няма нищо „скромно“ в това да се изгради някаква малка сграда за местната спортна общност, за местни изяви и т.н., защото точно това ще са пари, хвърлени тотално на вятъра – веднъж за строителството, втори път за поддръжка без никакви реални постъпления. 

Айде дори предизборно да не се опитваме да прецакваме Стара Загора. Няма случай в историята триците да са се оказали по-скъпи от брашното, освен в бизнеса за здравословни храни и диети, но надявам се, да няма чак толкова много политически гноми, които искат цялата община да мине на диета, заменяйки смислен инвестиционен проект с безсмислен, осигуряващ само разходи.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Доц. Ташев: От Скопие изтича класифицирана информация към Сърбия и Русия

Белград дърпа конците, посочи експертът...

22 минути ago

Габриела Маринова от Берое спечели сребро на световното по карате стил „шотокан“

  Габриела Маринова от IXв клас на СУ "Максим Горки" спечели сребърен медал на Световното…

44 минути ago

Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините

Ваксината AstraZeneca беше изтеглена от употреба...

45 минути ago

Борис Бонев: Политици си правят кампания на гърба на хората в София

"Гордея се, че има политиците в тази община, които изпълняват своите обещания"...

53 минути ago

Балабанов: Промяната се оказаха другата страна на една и съща монета

В България никога не съм бил сигурен, че изборите са 100% честни, посочи той...

60 минути ago

ГДБОП задържа двама души в София за измама

Те са се представяли за служители на дирекцията...

един час ago
image0 (9K)