През погледа на главния редактор: Активно мероприятие срещу президента, или активна амбиция и активна глупост?

Живка Кехайова

Активно мероприятие срещу президента, или активна амбиция и активна глупост на президента и президентството? Как президентът на България изложи страната за пореден път.

Дали е имало активно мероприятие срещу президента – т.е. дали разузнаването на Естония е съобщило, че българският президент е бил контактен със заразен от коронавирус, както писаха медии, или някой чиновник по поръчка отгоре го е направил, всъщност е все едно. Защото истината е, че Румен Радев сам и драматично е дръпнал „дявола за опашката“ като не се е съобразил, заради болната си амбиция да се покаже на важно мероприятие в чужбина (вярно, че не му се случва често и точно това разпали конфликта с правителството), нито с националните разпореждания, нито с европейските. Да не говорим, че очевидно не го е грижа и за чисто човешките да пази свой колега, своята делегация и чуждите дипломати.

Историята – подредена по време: 

В петък на празника на ВВС президентът, министърът на отбраната Красимир Каракачанов и доста други са в контакт с  командира на Военновъздушните сили (ВВС) ген. Димитър Петров. След това на генерала му е прилошало и си е направил PCR тест –  става ясно, че е заразен с коронавирус. В неделя участниците в празника на ВВС са уведомени. Красимир Каракачанов и останалите се самоизолират – с отрицателни, или не тестове. Президентът обаче лети с делегация за Талин, за да участва на всяка цена в инициативата „Три морета“. В нея, съвсем не между другото, България бе включена от президента Росен Плевнелиев. България вече е дала лептата – финансовата, за участие,  така че нищо непоправимо не би станало, ако новият президент просто би изпратил позиция, приветствие и покана за следващия форум в България.

Не, не съм права по отношение на психология на Радев – непоправимо е явно за него пак да остане зад кулисите на цивилизования свят и най-съществената му визита да е при Путин. Само че в наше време няма как да скриеш почти нищо, камо ли подобна изцепка.

Това е още преди  в Естония да получат информация за Радев

В социалните мрежи, държавният глава на Естония Керсти Калюлайд съобщи, че Радев е бил контактен със заразен с коронавирус. По нейните думи това е станало преди пристигането му в Талин в понеделник, където той участва в среща на върха по инициативата „Три морета“.

Естонският президент допълва, че след като се е разбрало за контакта му, Радев не е участвал във вечерята на представителите на инициативата в понеделник вечер. Калюлайд допълва още, че президентът е бил изолиран заедно с цялата си делегация.

Радев казва, че си е направил тест в Естония и той е отрицателен. Защо тогава го юркаме човека и защо другите си седят в изолация? Причината е тази: „Препоръчително е PCR тестовете да се правят не по-рано от четвъртия ден след рисков контакт с болен или носител. Това казват в клиничните лаборатории и около това мнение са се обединили повечето от тях на специална среща в лекарския съюз. Необходимо е време, за да може вирусът да се изяви, за да бъде уловен от теста и избързването е излишно усилие, което не гарантира верен тест – е тезата и на европейските учени и лаборатории“.

Най-глупавата част бе, че от пресслужбата на българското президентство отрекоха написаното от Керсти Калюлайд, т.е. обвиниха естонския държавен глава в лъжа, пускайки безумното: “Президентът Румен Радев няма контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус. По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина. Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен”.

Вие на кого вярвате – на естонския държавен глава, или на Радев и администрацията му, станала известна единствено със странни обвързаности, кашони секретни документи в частни домове и кабинети и други подобни щуротии. А на кого ще повярва света, да питам ли изобщо?

Дали Радев ще бъде поканен някога отново в Естония, предвид опита му да опровергае, т.е. да обвини в лъжа  Калюлайд?

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че президентът трябва да бъде поставен под карантина: „Министър Каракачанов се е самоизолирал от деня, в който е разбрал, че е бил контактен с положителен с COVID-19. В неделя, когато е излязъл PCR тестът, всички контактни, включително и президентът, са били уведомени, а Румен Радев е бил уведомен от началника на отбраната – вицеадмирал Емил Ефтимов“, казва Ангелов. С други думи Радев прекрасно е знаел, че нарушава куп разпоредби – наши и световни, без значение заразен ли е, или не. В дипломацията това е непростимо.

Амбицията е хубаво нещо, но само когато е подплатена и с други качества.