През погледа на главния редактор: Тогава танковете не дойдоха…(Видео)

Живка Кехайова

На тази дата през 1989 г. режисьорът Евгений Михайлов засне фразата на Петър Младенов към военния министър Добри Джуров:  „По-добре е танковете да дойдат!“.

Те са произнесени, след като на тогавашния президент/председател и генерален секретар на ЦК на БКП, Младенов, му стана ясно, че няма как да бъде овладяна ситуацията с живата верига около Народното събрание с искане да се отмени член 1. от Конституцията.

А член първи, който днес малцина помнят, гласеше:
(1) Народна република България e социалистическа държава на трудещите се от
града и селото начело с Работническата класа
3/8
града и селото начело с Работническата класа.
(2) Ръководната сила в обществото и държавата е Българската комунистическа
партия.
(3) Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито
социалистическо общество в Народна република България в тясно братско
сътрудничество с Българския земеделски народен съюз.

Ето видео и от студентския протест на същата дата и по същия повод.

Видеото на Михайлов, за което всички знаеха, но нямаше как и къде да бъде видяно – все още телевизията беше само БНТ и контролирана от БКП, бе излъчено месеци по-късно. Че е истинско и няма монтаж, е доказано чак на 2 юли следващата година. Няма нет, няма хиляди медии, за фейсбук да не говорим. На 14 декември 1989 г. няма още и СДС – учредява се седмица по-късно.

Но член 1-ви падна. Дори танковете не посмяха да дойдат. И знаете ли защо? Защото в основата на протестите и живата верига бяха българските студенти, а към тях се присъединиха хиляди и хиляди граждани – кой би оставил децата си сами на барикадата?

Във видеото виждате частица от размаха на студентския протест. Студентите са лакмусът, който установява веднага дали дадена идея е стойностна, истинна и благородна, установява издигналите я стока ли са, или не.

Не го забравяйте! Протест, в който участват 39 преподаватели и 20-30 студенти при това от различни вузове – не е студентски протест, а участие за повишение на оценката (явление, което наблюдавахме в ранна есен).

Протест, в който не участват масово студентите, е нещо подозрително, в него със сигурност има нещо нечисто. Запомнете го! Те са гарантът за стойност, смисленост и успех. Ако не можете да се ориентирате по друг начин – вижте ври ли в СУ „Климент Охридски“ – защото и до днес си е Алма матер. Ако ври и кипи няма как и няма нужда някой да сложи три палатки на улицата пред него, защото просто ще бъдат пометени от хилядното множество.

Върви след студентите си, народе – не след мършата. Ако не са готови – изчакай ги. Със сигурност, когато имат добра идея ще тръгнат. Тогава в тези протести – вълна на новото, ще се включи истинската интелигенция и ще видите истинските, доказали се във времето демократи. Не по-рано и не по-късно. Навреме!