През погледа на главния редактор: Аз като разправям да не се плюе толкова, че близането е гадно…

Живка Кехайова

Аз като разправям да не се плюе толкова, че близането е гадно…, ми разправят разни фенчета на разни сили: „Ама ние никога!“ – ама: „Ние самостоятелно, или смърт!“.

Единственото сигурно в подобни позиции е смъртта – политическата. Е, първичната политическа глупост е на финала си. И най-дървените трябва да осъзнаят, че политиката наистина е изкуство на възможното. И в моята идеална държава и държавност не фигурира всъщност нито един от настоящите политици, но поне осъзнавам, че идеалното – ако въобще го има, е в един друг свят, към който никой не бърза.

А сега е важно да се реши необратимо евроатлантическата ориентация – и то реалната, и действена такава на България. Пълното ни включване в европейските структури и смяната на действащата досега система на политическа власт, от която се възползват задължително всички (при положения, че я има) – стари, нови, средни и свръхнови.

Това, което от петъчната среща подозираха, а от вчера неофициално знаеха всички интересуващи се, вече официално бе обявено в НС от Денков и Габриел: общо правителство на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на ротационен принцип с менкане на премиерите през 9 месеца, като първи ще е Денков, защото ПП-ДБ имат по-радикални фенове, с които трудно могат да излязат на глава в обратния ред.

Мария Габриел ще е вицепремиер по европейската интеграция, за интеграция в европейските структури, приемане в Шенген и Еврозоната, и външен министър. После – обратно. Съставът на кабинета, предложен преди това от ПП-ДБ ще бъде променен.

„Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно“, подчерта акад. Денков – „Аз поне не знам по-добър наш представител в европейските институции в този момент, който би помогнал да се реализира този приоритет. Ние през следващите 9 месеца ще трябва да бъдем пълни партньори в политическия смисъл на тази дума“, заяви той.

От своя страна Мария Габриел каза: „Искам да запазя ролята си на човека, който води преговорите. Тя благодари на всички партии, участвали в разговорите за сформиране на кабинет…  – „Стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа. Искам да благодаря на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които в последните дни с разум, а не емоция, заедно с мен и акад. Денков участваха, за да получим днешния документ“, заяви тя и представи съвместната декларацията, върху която двете формации са работили заедно – „Декларация за национално отговорно управление“.

Хепиенд?