През погледа на главния редактор: Антиваксърите като политическа ракета-носител

Живка Кехайова

Това, че у нас антиваксърите, предвид броя си, могат да бъдат използвани за политическа ракета-носител за влизане в парламента е ясно откакто преди повече от година и две НС по-назад, бяха съчетани посланията на т.н. частна революция и техните.

Употреби ги кой ли не: Мая Манолова гореше с кеф маски заедно с тях, Румен Петков „нае“ за малко знамето им Атанас Мангъров като водач на листа на АБВ. „Възраждане“ от първия ден правилно се ориентираха за посоката и посланията, но все някой им прибираше символите, вероятно защото са по-малки…

Битката за антиваксърите на предишните избори спечели Слави. ИТН мимоходом извадиха по-симпатичен „водач“ за придърпване на тази група от Мангъров – Андрей Чорбанов и получиха сериозен дял избиратели от тази ниша – най-сериозният. Пък и тогава още не се знаеше, че самият Слави е ваксиниран. Дори президентът си поигра словесно с тях – преди да се ваксинира.

Защо правя тази ретроспекция на политическото участие на антиваксърите в България? 

Защото сега ще бъдат здраво употребени най-вече от „Възраждане“. „Възраждане“ усетиха, че сега идва техния момент, покрай отлива от ИТН, прекалената незначителност на АБВ и бавната реакция на Мая Манолова, заета до последно да чака вид несбъднато признание с третия мандат. Затова и „Възраждане“ действа решително – спряга им активно мероприятие специално за тях на 11 септември – тази дата изпратиха до медиите. Хем ще си припомнят горещия революционен плам от миналата година, хем ще се почувстват значими, събрани от цялата страна в София. Ако нищо не попречи на замисъла и „Възраждане“ ще бъде най-после в следващия парламент  на техен гръб. Между другото вчера направиха генерална репетиция в столицата и дори Мангъров се присъедини, но не беше много убедителна като брой и присъствие на протестиращите.

И това ще бъде най-тежкото прегрешение на антиваксърите – да вкарат в българския парламентаризъм не само антиконструктивни политически субекти като досегашните, а сериозно проруска, и антиевропейска партия, маскирана като патриотична – не за друго, а защото патриотичният сектор се разми и остави луфт за подобни играчи.

Надявам се умните хора сред тази група да са достатъчно, за да предотвратят поредната употреба. Ако искат реално представителство, ако искат шанс да отстояват своите виждания и права, да потърсят начин за свое движение, или нещо от този сорт. Защото ако продължават просто да позволяват някой да ги яха на всички избори и този някой да е все по-далеч от нормалността, скоро ще бъдат възприемани като маргинална обществена прослойка, а не като хора с различно мнение. Всъщност, яхащите ги и сега ги възприемат точно така – иначе не биха си позволили да ги употребяват сезонно и нагло.