През погледа на главния редактор: „Анти“ е супер на улицата, или в опозиция. Да чуем „ПРО“, дори да няма правителство

Живка Кехайова

„Анти“ е супер на улицата, или в опозиция. Време е да чуем „ПРО“, дори да няма правителство и особено ако няма да се съставя правителство.

Днес е 7 април – трети след изборите. Следя всякакъв вид и род дискусионни формати, новини, изявления.

Всички сме наясно, че отговорността да бъде създадено, или да не бъде създадено правителство, е на ИТН на Слави Трифонов. Засега той не говори (не броя днешното нищонеказване: „спазваме законовата процедура“), както и досега, но това вече не е печеливша стратегия. Дори гласувалите за него вече искат да научат за какво точно са гласували.

Останалите лидери на т.н. протестърски партии продължават да държат линията: „Ние сме анти“. Това всички го знаят отдавна и затова мнозина гласуваха за вас, но ако изключим избирателите на „Изправи се! Мутри вън!“, извадката за тези на ДБ и на Слави, показва високи стойности на образованост и съответно започват въпросите, дори да са незададени публично.

А основният е какво точно и как ще правят, защото вече са във властта и лесното свърши

В това време от ДБ се забавляват да обясняват, че те са умните (с около 9%), а на Слави са тъпите (с цели 17%) и това принуди днес единствения засега говорител на ИТН , зам.-председателят Тошко Йорданов да напише в Туитър: „Айде малко да спрем с импровизациите, че ставате за смях.“

Както и да публикува таблицата-разпределение по образование. Изключително неадекватно поведение на уж партньори.

Мая пък говори вече по телевизиите, дори не като бъдещ, а направо като премиер и обяснява какви законопроекти ще се приемат? и какви нейни политики ще се прилагат?, без дори за секунда да спомене за евентуални партньори в това начинание (с нейните 4 и нещо%).

Да речем, че всички тези герои на нашето време, или поне на последните избори, до един искат нови избори и е предрешено, че няма да се затормозяват с правителство и управление. Само че, точно ако са решили подобно нещо, още по-важно става за какво СА. За какво могат да работят заедно и за какво не? Кое им е важното, освен свалянето на ГЕРБ от власт. Приемаме, че са свалени. И?!

Лесно е да обереш протестен вот. Но ми се струва, че въпросните партии не разбират, че следващият вот – за следващо НС, за тях вече няма да е протестен. Те ще са получили вече веднъж парчета от „баницата“ на властта и доверие, и нищо няма да са направили с тях, при това във време на икономическа стагнация и пандемия. АНТИ няма да играе вече. Избирателите (поне част от тях), дори техните, ще трябва да бъдат мотивирани пак да дадат власт и доверие, но вече ЗА. Ще им се наложи всички да чуем кои са общите им приоритети и има ли изобщо такива.

Струва ми се, не разбират, че независимо дали ще създават кабинет, или не и особено, ако ще искат нови избори, нямат време да мислят желаят ли да са държавници, или не. Вече са такива по силата на вота на избирателите им (България е парламентарна република), а не се държат като такива.

Ако това продължи дори още седмица, ще е проблем, включително за тях в перспектива.


image0 (9K)