През погледа на главния редактор: България – провал в ЕС според Индекса на европейския суверенитет, включително икономически

Живка Кехайова

Оценката за България, която е на последното 27-о място в новия  Индекс на европейския суверенитет, изработен от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) е катастрофална.

Ето, за това се налагат критичните анализи и коментари – не че някой от управляващите им обръща внимание, преди да ги тресне реалността под формата на ясна и безкомпромисна оценка по ред критерии, най-често наднационална.

Не е достатъчно новото българско правителство да демонстрира ангажираност към ЕС, а трябва да развие и способности реално да работи, предупреждават от ЕСВП. Хората не са гламави и прекрасно могат да различат работата от манкирането, да не говорим, че има и съвсем измерини показатели за това.

„България не допринася за укрепването на европейския суверенитет поради недостатъчни ресурси или ангажираност – или и двете едновременно – в множество области на суверенитета. Тя получава най-ниската оценка в икономиката на която и да е държава членка“. Освен това е „провал“ в отбраната и технологиите. В нито една област България не получава „задоволителен“ или по-добър резултат. Асиметричната зависимост от Русия проличава във всички сфери.

И тази оценка, според мен се дължи не на нещо друго, а на вече абсурдното желание вредната управляваща коалиция да бъде запазена на всяка цена в този състав – вреден състав. Всъщност това едва ли ще е възможно. Днес министрите на ИТН напуснаха заседанието на Министерски съвет, обсъждащо актуализациите на Бюджет 2022, след обяд Слави Трифонов обяви, че ИТН се оттегля от властта, а ДВ още вчера недвусмислено заявиха, че ще подкрепят искането на Украйна за оръжие и отново ще внесат въпроса поради промяната на ситуацията. Танцът на ПП – стъпка към Европа и НАТО, после две назад към БСП и руските опорки, се превръща в гротескно кълчене, което няма как да не видят и партньорите ни от ЕС и НАТО.

При театър на абсурда в политиката винаги идва време за избор – на театъра, или на абсурда. И времето дойде.


image0 (9K)