През погледа на главния редактор: Българо-Скопски сценарий?

Живка Кехайова

Българо-Скопски сценарий ли наблюдаваме?

Днес разследващият журналист Григор Лилов написа: „В Скопие три партии заплашиха да напуснат правителството, ако се приеме френското предложение за спора с България.
Демократическият съюз, Демократично обновление за Македония“ и Либералдемократическата партия в рамките на няколко часа обявиха, че ще излязат от властта заради „неприемливия“ документ.
Ако това наистина се случи, тамошното правителство ще остане без мнозинство.
––––––-
бележка:
Трите изявления последваха непосредствено едно сред друго – практически незабавно след изявленията в София на Борисов и Карадайъ, че техните партии ще подкрепят френското предложение.
Толкова бързата реакция в Скопие идва като следствие от заплахата за формиране на ново мнозинство в българския парламент по френското предложение за Северна Македония.
ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС имат смазващо мнозинство, за да го гласуват независимо колко техни депутати ще бъдат купени зад кулисите, за да са „против“. Разбира се, ако партиите са искрени, а не става дума за гола демагогия и отбиване на номера за пред Запада.
Малцинството са БСП, ИТН, Възраждане.
Затова при съседите започва разиграването на резервния вариант на Белград и Москва – ако евентуално Путин и Вучич се провалят в България, да успеят в Северна Македония.
„Патриотарите“ трябва да си замислят кой дърпа конците в двете ни държави и как отявленият български национализъм и отявленият северномакедонски национализъм пеят в дует и защо. Ако желаят да разсъждават и въобще могат да мислят.

Казано по-грубо, български политици, вземете се в ръце и действайте! Циркът може да продължи и по-късно. Въпросът с РСМ също се оказва цивилизационен избор.

 


image0 (9K)