През погледа на главния редактор: Вотът на недоверие ще мине

Живка Кехайова

Вотът на недоверие ще мине, освен ако не се случи нещо наистина ужасно, или необичайно в навечерието му.

 

Днес ГЕРБ/СДС внесоха проекта за решение за вот на недоверие и буквално минути след това и по медиите, и на трибунки в Народното събрание ИТН (18 депутати след отцепването на 7-те вчера), ДПС и „Възраждане“, заявиха, че ще го подкрепят. Т.е. още днес гласовете са 124 срещу 116 в полза на вота.

Нещо повече, ГЕРБ поясниха, че ще водят разговори с „Демократична България“ и с БСП.

Последното, според мен има смисъл само, ако се търси замяната на правителството с някакво експертно такова за определен период – примерно до есента, или ако нещата потръгнат до местните избори. Разбира се ДБ могат да се водят разговори и за бъдещо коалиционно правителство, ако влязат в следващия парламент, но с БСП темата може да е най-много за подкрепа за експертно правителство, за каквото говорят и БСП.

А причината  е, че „Възраждане“ ще подкрепят вота на недоверие, но не и експертно правителство. След успешния си PR Костадинов иска спешно да го осребри с максимално бързи нови избори, докато другите политически играчи сякаш искат да поотложат този момент, предвид икономическата и геополитическата ситуация.

Не знам какво ще се случи, защото както знаем, от известно време се случват алогични и непредвидими неща, но ми се ще в пътя по-нататък  някак да съумеем да комбинираме политически опит и иновативна младост, защото или само едното, или само другото – не става!

 


image0 (9K)