През погледа на главния редактор: Време е за облози

Живка Кехайова

 Време е за облози. Десетина дни преди изборите, предоставям възможността всеки желаещ да прогнозира резултата от тях и последствията от конфигурацията, която ще се получи, с оглед съставяне на правителство.

А на 4 октомври ще видим кой се е оказал най-близо до истината. Приемате ли?

Според мен няма да има политическа сила, която да може сама да състави правителство. ПП, ДБ и БСП няма да имат заедно 121 гласа. Няма да ги имат и с някоя, влязла на ръба на 4% бариера, за да се случи пак нещо като четворна коалиция. Или ще включат и „Възраждане“, ако опре до тях създаването на правителство – а това вече би било скандално, пък и „Възраждане“ няма да приемат, или ще трябва да преосмислят отново границите си, както го направиха с БСП.

ГЕРБ ще е първа политическа сила, но няма да има 121 гласа без ПП и ДБ, или без ДПС, нито пък само с някоя малка, влязла на ръба на бариерата. С други думи, ако ще прави правителство, ще трябва да включи ДПС, ако на ДБ и ПП не им се влиза в управление.

Дали Янев ще влезе – не знам. Зависи от разпределението на политическия дебилизъм сред населението, което има твърде широк избор от абсурдно малоумни политически проекти, за които да гласува. Засега не виждам да успява да консолидира каквото и да е, макар че стартира с голяма кошница, но затова пък празна, а изглежда и доста пробита.

Все ми се струва, че след изборите ще се разберат за нещо като програмно, експертно и т.н. правителство първите 2-3 партии, за да прикрият зад името, че ще си управляват заедно, въпреки плювните преди и по време на кампанията. Все пак – добре е да си знаете, че не съществува неполитическо правителство – експертите не падат от небето, а идват от същото място, от което и т.н. политически министри.

Ако и затова не могат да се разберат първите 2-3, значи са се разбрали с Радев да му подарят и изпълнителната власт. НАТО и ЕС в този случай ще ни подарят по един шут за възлови наши проекти, при това съвсем заслужено.

А сега – вашите прогнози!


image0 (9K)