През погледа на главния редактор: Време за изчакване, анализ и прагматични действия

Живка Кехайова

Време за изчакване, анализ и прагматични действия. Днес Мария Габриел и акад. Денков редят имената в кабинета.

За огромно мое удоволствие, изглежда е консенсусно махането на путинофила, сложен за социален министър в досегашния проект на Денков за правителство. Защо изобщо е сложен, не искам да разсъждавам в този момент. Говори се за смяна  и на предвиждания за министър на икономиката.  Всъщност най-интересната интрига е кои ще са имената – на експерти, или на политици? Ще има ли откровено зависими от партии и групировки?

От друга страна, време е за малко мълчание и едно единствено изискване – за действие по важните за страната приоритети в момента, придружени с истинска и здрава чистка на путинофилията от границите на европейската ни държава.

Разочарованите да изчакат – може пък да се очароват. Възхитените – също да изчакат, във всички случаи ще имат и поводи за неудовлетвореност от действащата компилация. Дано не е по темите: евро, Шенген, пълната подкрепа за Украйна, бюджета, Плана за възстановяване и развитие. Ако по изброените точки това правителство работи, значи ще е подходящото за този момент.

Работа по тези приоритети решава и кардиналния проблем на България със зависимостите от Русия и използването на глупостта от пропагандата й. И да, употребата на глупостта, за съжаление наистина е печелившо в политиката (поне в краткосрочен план), но не бива да се забравя, че единствено подлеците употребяват глупостта.