През погледа на главния редактор: „Всички ние сме склонни да вярваме в твърдения, които знаем, че са неверни“

Живка Кехайова

„Всички ние сме склонни да вярваме в твърдения, които знаем, че са неверни“, казва познаващия като никой друг човешката природа Джордж Оруел

и добавя – „ и тогава, когато нашата грешка излезе наяве, ние сме склонни да изкривяваме и нагласяме вече настъпилите събития по такъв начин, че да покажем, че все пак сме били правиВ интелектуалните спорове този процес може да продължи безкрайно. Единственият ограничаващ фактор е фактът, че в реалния живот рано или късно грешните убеждения се сблъскват с реалността“.

И реалността започва здраво да блъска! Изборите приближават и…

Сълидерът на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов (ДСБ) преди три дни заяви, че ДБ няма проблем да влезе в коалиция с БСП при управление с техен – на „Демократична България“ мандат за създаване на правителство и с БСП да изпълняват програма за управление на ДБ? Разбира се не поясни как ще се случи парадокса втората по сила партия да изпълнява програмата на неимоверно мъничък политически субект без да наложи своята, след като от нея зависи изцяло упражняването на властта.

Десните избиратели изпаднаха в тотален шок. Вероятно затова другият сълидер на обединението Христо Иванов вчера заяви, че „Демократична България“ няма да влиза в предизборни и следизборни коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС, но при тази ситуация не успя да обясни как ще бъде осигурено мнозинство за провеждане на каквито и да било политики и реформи, за които ДБ твърди, че се бори. В парламентарна република единствено парламентарното мнозинство определя политиките, законите, а ако не е достатъчно голямо – за сериозни реформи дори не може да мисли.

Пак вчера Стратегическият съвет при президента, заседаващ доста месеци, излезе с извода: че заложените от правителството цели за 2030 г. изглеждат привлекателни, но са със заложени нереалистични индикатори на напредък и няма как да бъдат изпълнени при настоящия модел на политическо и управленско мислене и действие, който е бил в основата на множеството негативни тенденции през последните десет години”.

Въпросните негативни тенденции са демографска криза, емиграция, лошо здраве на нацията и висока смъртност, проблеми в качеството на образованието, деференциация на бедни и богати и т.н.

Много е любопитен фактът, че явно Стратегическият съвет при президента и президентът считат, че тези тенденции са се появили едва в последните 10 години и предлагат всяка следваща власт задължително да отговаря на зададен стандарт на управление.

Това сериозно ли? Не стандартът – няма нищо лошо да има стандарт на добро управление, но не ми се ще да мисля какъв ще да е той, ако го правят въпросният съвет и въпросният президент, при положение, че не виждат нито проблем, нито негативни управленски тенденции при правителствата на : Луканов, Жан Виденов, Орешарски … Сблъсъкът с реалността ще е прозрението, че фиксацията и неотчитането на фактите буди недоверие и отхвърляне.

Корнелия Нинова изглежда иска да вярва, че не е част от статуквото и взе, че предложи партньорство на Слави Трифонов и се сблъска с реалността. Слави Трифонов отговори на поканата на Корнелия Нинова с пост във Фейсбук, в който припомня, че Борисов управлява от 2009г., а Нинова е имала на разположение 11 години да направи много за честността на изборите, тъй като е била в парламента. Вие не направихте нищо, защото сте част от статуквото, обърна се той към Нинова. Приличате ми на котарака Леополд от едно руско анимационно филмче, който казваше: „Ребята, давайте жить дружно!“. На вас няма нужда да ви го превеждам…

Той подчерта, че на соцводачът ѝ е малко късно да бъде котарака Леополд: „Вие отдавна сте си избрали да бъдете от другата страна. С вас, г-жо Нинова, стоим от двата бряга на реката“, категоричен е Трифонов.

(Очаквай продължение със сблъсъкът с реалността на ГЕРБ, КОД и др.)


image0 (9K)