През погледа на главния редактор: Всъщност задачите на обществото ни се свеждат до 2

Живка Кехайова

Всъщност задачите на обществото ни се свеждат до 2 и това става особено ясно в черни дати като днешната

Първата е – никога повече да не допускаме подобни кървави преврати и окупация, която да ни отдели от цивилизования свят за десетилетия, да унищожи потенциала на способните хора и да увреди с пропаганда (Оруел прекрасно е описал процеса, а и не само той) огромна част от населението.

За да изпълним първата, трябва да се заемем с втората – да сведем до приемлива и некритична за обществото маса (до 10% примерно) здравите хора, които са абсолютно неспособни да оцеляват, да се развиват и оцеляват в нормални пазарни условия. За децата, възрастните, болните и хората с увреждания винаги и във всички случаи трябва да бъдат полагани все по-големи грижи.

Втората задача може да се изпълни само с образование и възпитание, адекватни на нормалния свят. Следователно са ни нужни политици, които са готови да инвестират огромен ресурс именно в тази посока. Да създадат система, осигуряваща държавна помощ приоритетно, да не кажа и единствено, за високотехнологични бизнеси, нискоенергийни бизнеси и високоавтоматизирани производства – в които да работят кадрите на новия тип образование. С други думи – говоря за модела Ирландия, заложен и реализиран след годините на икономическа разруха и глад, който създаде т.н. ирландско чудо.

Едно общество и две задачи, за да оцелее и да се развива.


image0 (9K)