През погледа на главния редактор: Върви състезание кой по-бързо ще бъде жертван – Кирил Петков, или Румен Радев

Живка Кехайова

Ако не сте забелязали, върви състезание кой по-бързо ще бъде жертван – Кирил Петков, или Румен Радев

Румен Радев вече го играе опозиция на новото правителство – не само скастрянето на Кирил Петков от страна на главния му секретар по повод изказването за КЕВР, е симптомът. Радев няма друг избор. Ако нещата се развиват все така хаотично и неуправляемо, напролет трябва да има изкупителна жертва, чиято глава да даде на народа и единственият му кандидат е младия премиер, за чието място си държи в резерва Стефан Янев.

Кирил Петков пък се стреми да излезе от ролята на аватар на Радев и не пропуска да посочи чрез свои говорители, засега елегантно, грешните му от геополитическа гледна точка изяви – като се почне от Крим, мине се през твърдата позиция за Северна Македония и се стигне до, личното изявление на Янев за войските на НАТО у нас, които всички наблюдатели предполагат, че е диктувано от Радев дума по дума.

Всъщност, всичко зависи от младежите в правителството. Ако успеят да стопират някак галопиращата инфлация, ако успеят да преодолеят загубата на 1,6 млрд., погодена им от уж приятелчето Пеканов чрез Плана за възстановяване и развитие, което не напразно не поканиха в кабинета си, може да прескочат една мина. Справянето с пандемията е друга мина – засега не успяват да я обезвредят, но ако тръгнат на хард мерки, може и да притъпят трясъка. След като стана ясно, че ЕС няма да даде пари за газова централа в „Марица изток“, защото е глупаво и безсмислено – нещо, което експертите разправят от бая време, е редно да прочетат онова, което учените ни предложиха като алтернатива на ГЕРБ в последния момент, а Томислав Дончев твърди, че ще им даде веднага, ако го поискат. Най-голямата мина е поставена от самите тях – говоря за коалиционните партньори. Не се ли организират – лятоска премиер ще е Янев, а коалицията ще е преформатирана.

Успеят ли обаче, да се стяга Радев. Точно както той прие срещу власт да бъде по-удобен на Американското посолство от Борисов, точно така ще бъде намерен още по-удобен, защото глобалната ситуация се променя видимо, а той все по-видимо изостава от процесите. И там нито личеви опори, нито лост ще му помогнат – други са правилата на състзанието.

Надявам се, че докато се води състезанието за една властова глава, България все пак ще оцелее и някак ще се справи въпреки политиците си, както и досега.


image0 (9K)