През погледа на главния редактор: Героите на деня: Рашков, Сандов и Добрев

Живка Кехайова

Героите на деня: Рашков, Сандов и Добрев – фундаменталните, екзотичните и полу-екзотеричните задачи на властта

Софиска градска прокуратура обяви, че праща на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков официална призовка, на която не може да откаже, според закона. Целта е да бъде разпитан като свидетел и да съобщи онова, което знаел за аферата „Хемус“, но по неизвестни причини не е отразено в материалите по случая нито на МВР, нито на ГДБОП. Припомням:  пред БНР малко преди Коледа, Рашков съобщи, че за него не е тайна къде са отишли парите, предназначени за изграждането на лот 5 на магистрала „Хемус“. „Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари, и да заминат – я за Дубай или някъде другаде“, съобщи тогава вътрешния министър.

Всъщност вече почти година той съобщава на медиите разни неща, които знае, но които така и не тръгват по каналния ред, подкрепени от доказателства. Надяваме се, че не „звездите му говорят“ на силовия министър и тръпнем в очакване да научим фактите по аферата, заради която задължително трябва да има накзани.

Само да не излезе истина майтапа във Фейсбук, че в разследването си Рашков, без да иска, стигнал до Божков и сега не знае какво да прави.

В драматична битка се включи днес и вицепремиерът ни и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Себеотрицателно той се зае да защити българска светиня – родната мусака, обявена в изследване на предаването „Гууд фууд“ на Би Би Си за ястие с най-голям въглероден отпечатък, т.е. замърсяващо въздуха. Видният ни еколог не им спести истината за бифтека, съдържащ много повече месо от горката ни мусака. Това в деня, когато Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е осъдено окончателно да плати на свързвания с Христо Ковачки ТЕЦ „Брикел“ обезщетение от 25 млн. лева. Решението не може да бъде обжалвано. Да, делото е заведено още през 2013 година, но научихме официално за мусаката, не за решението.

А аз съм направо смаяна от силата на държавните ни мъже да се занимават с фундаментални проблеми на съществуването, а не с някакво политическо дребнотемие.

Третият герой – Кирил Добрев, го изклрючиха от БСП, гласувайки по имейл. Така Корнелия Нинова влиза в директна схватка с Румен Радев (следящите събитията вляво знаят защо) и то при положение, че е министър в промотираното от него правителство. Де бой, де! Ама няма да е веднага ответния удар, че коалицията трябва да се поокрепи, преди да може да поема сътресения. И без друго „гадовете“ в социалните мрежи за броени дни създадоха нов термин КИрупция заради цените на тока и замяната на завода за електрически автомобили със завод за електрически велосипеди.

Ако питате какво прави 47 Народно събрание в това време, ами до момента е гласувало едно единствено нещо – едно шашаво предложение на ГЕРБ и се кани да гласува второ нещо – пак предложение на ГЕРБ. Чудя се като ги изчегъртат какво ще работи НС? Или и чегъртането вече е забравено заради забатачването и се споменава само за пред балъците?

 


image0 (9K)