През погледа на главния редактор: Гешев и Петков в Брюксел единодушно искат България да бъде наблюдавана, а между другото…

Живка Кехайова

Гешев и Петков в Брюксел единодушно искат България да бъде наблюдавана, а между другото…

Главният прокурор Иван Гешев: Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци сериозно се заличава постигнатия напредък след приемането ни в ЕС по линия на върховенството на правото. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз лично не очаквах и не съм виждал в работата си след 1994-та година. Като българин не се чувствам горд да го кажа, но прокуратурата смята, че е налице нужда от по-сериозно наблюдение върху България по механизма за върховенство на закона, каза Гешев.

С  бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го съвсем отговорно и според мен българите това вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито от българските граждани.

Главният прокурор заяви, че европейските депутати не са го питали нито за „Барселонагейт“, нито за случая с кюлчетата.

Премиерът Кирил Петков: „Аз много бих се радвал да има максимално засилен евромониторинг за България…Колкото повече – толкова по-добре. Те видяха вече при нас, че един от първите ни закони ще бъде за КПКОНПИ, видяха готовността и желанието да направим промени в съдебната система, да махнем спецпрокуратурата“. Нашето желание е ролята на главния прокурор да се промени изцяло – той да стане администратор, такова е желанието на ПП. Главният прокурор няма да бъде вече само с Господ над главата си, а ще има съдия, който ще изпълнява временна роля като прокурор и след това ще се върне като съдия“.

„Оттук нататък гарантирам, че няма да има човек над закона или някой на мен да ми се обади и каже той да не се пипа“, забравяйки, че той стартира като премиер НАД закона. Добре е, че никой повече няма да може да го прави, ако изпълни обещанието си.

Междувременно над 50 български общини спряха, или силно ограничиха осветлението по улиците, което е условие за по-голяма битова престъпност. Центровете за хора в риск затварят врати заради скъпия ток. БСК и другите бизнес организации разкритикуваха Бюджет 2022. От синдиката на пожарникарите и спасителите също скочиха срещу Бюджет 2022. Икономистите предупредиха, че Бюджет 2022 не вещае нищо добро нито за икономиката, нито за огромните дългове, които са неизбежни. Полицаите и те искат да протестират.

А, да – забелязахте ли, че в Брюксел никой не пита за любимите български фейкове – къща в Барселона и пачки, кюлчета – в чекмедже. Не са питали и за политическата поръчка относно „Закона Магнитски“. Явно са с акъла си.

Да не забравя още нещо – според Кирил Петков само 20 души в България са източник на корупция, нищо, че българите имат едно друго усещане. „В основата на корупцията в България са 20 човека. Един от тях е Делян Пеевски“ – заяви в Брюксел премиерът Кирил Петков.

Та да попитам – щом са само 20 къде блее Рашков вече 9 месеца? Цял човек се ражда за толкова, а полиция и ДАНС за 9 месеца, в сътрудничество с чуждите организации, да нямат качествени доказателства поне за един от тези 20?! И що съобщават само едно име – при толкова къс списък направо да кажат и другите 19.

Ще ги публикувам с удоволствие, сигурна съм, че и колегите също.



image0 (9K)