През погледа на главния редактор: Гласуваш за ДБ, получаваш Корнелия, но защо си го казаха?

Живка Кехайова

„Демократична България“ окончателно скъса с дясната имитация и отговори на въпроса, който задавам от години, възможно ли е политически субект, формиран от „Да България“, „Зелените“ и ДСБ да твърди, че е десен на пук на съставните си части.

Пред БТВ ген. Атанас Атанасов съобщи, че са се определили „у лево“: Демократична България“ претендира да получи мандат от президента за съставяне на кабинет и правителство, посочи Атанас Атанасов. Претендираме БСП да подкрепят наше правителство“. ДБ обаче нямало да подкрепи правителство с мандата на БСП, т.е. да гарантира някакво, макар и крехко мнозинство на левицата. Заявеното желание е ДБ да управлява, с правителство с техния мандат. Е и? Какво точно променя това? Когато си толкова мъничък, кадровия и административния ти капацитет са направо джудженца, естествено, че и с твое правителство ще доминират кадрите на големия брат – в случая голямата сестра Корни, съответно ще доминират сестринските политики, само че ти ще си този, който ще опере пишкира при провал, а както знаем от близката история – провалът е неминуем.

Интересен момент е, че не се споменава въобще за възможно единодействие, примерно със Слави Трифонов и дори с „Отровното трио“, ако последното успее да подмами достатъчно балъци, за да мине 4%. 

Нещо не виждам дългосрочна политическа логика. Затова пък е ясна краткосрочната не политическа – явно на създателите на ДБ спешно, много спешно им трябва влизане(дори за няколко месеца) във властта на всяка цена, включително цената на политическото съществуване на ДБ. Няма пак да обяснявам защо, според мен е така – писала съм доста пъти.

Всъщност, би било добре за обществото ДБ да влезе във властта, за да спре глупаво да се радикализира, както казва Харалан Александров, но за самите тях, не знам.

Пък и дали президентът ще им възложи мандат не зависи от волята на президента. Първо, трябва да минат 4-те процента, после мандатът да бъде предложен на най-големите партии в следващия парламент, да се окаже, че никоя от тях не иска да управлявао (не е успяла да направи поне крехко мнозинство с някой друг) и така след ГЕРБ, БСП, ДПС, „Има такъв народ“… въпросният мандат да стигне някак до ДБ, Воля и НФСБ, ВМРО.  Няма как да им тропне мандат ей така, в нарушение на законите, дори този президент.

Това, че този план на ДБ към момента изглежда твърде илюзорен, прави признанието на ген. Атанасов още по-безсмислено. Истинските леви няма да гласуват за ДБ, а малкото и досега заблудени десни, ще се откажат. Към кого е адресирано?

Атанасов още обясни, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е разговаряла с Христо Иванов и е предложила опозицията да координира наблюдателите си в деня на вота, за да се ограничи възможността за манипулации.

Да бориш измамите, а после и корупцията, заедно с БСП, дори не е виц, това е най-черен политически хумор на гърба на избирателя.