През погледа на главния редактор: ДБ откри, че сме станали президентска република?!

Живка Кехайова

Онези, които си търсят нова здрава ръка, са неспасяеми. ДБ откри, че сме станали президентска република?!

Ген. Атанас Атанасов: „До вчера бяхме премиерска република, днес сме президентска. Хора, на 11 юли трябва да възстановим парламентарната република!“
Това написа във фейсбук лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов, който е и съпредседател на „Демократична България“. И е предизвикал ожесточена дискусия, в която спорят – от отношението на ДБ към президента Радев до позицията им към „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, пише 24 часа.

Това шега ли е? Не знаеше ли ДБ какво ще се случи? Случва се точно това, което е логично да стане като разлюлюлееш махалото с прекалена сила. Вече не можеш да го водиш в определена посока, то те помита и обикновено не в посоката, която си пожелал.

Ще бъде ли възстановена парламентарната република на 11 юли? Има шанс, но само ако се стъпи на достигнатото до сега – а има не малко и се продължи към модернизацията на страната, в която ГЕРБ не успя.

Най-доброто място за стъпване е стабилността, защото без нея, всяко следващо управление ще разбере колко трудно всъщност се постига такава. За съжаление ще го разберем и всички останали – достатъчен процент от българите чудесно помним как се живее в условия на икономическа, политическа и всякаква нестабилност.

Участниците в следващия парламент ще трябва да приключат с лесните лозунги за кардинално злите предходни, за да престанат да бъдат кардинално безпомощните настоящи, които видяхме в 45-я парламент. Умът и държавническото ще трябва да надделеят над чувствата, за да започне строителството на, надявам се, желаната от повечето българи парламентарна република.

Онези, които си търсят нова здрава ръка, са неспасяеми – няма какво да ги мисля, пък те сами и без друго не могат да мислят:)


image0 (9K)