През погледа на главния редактор: Едно странно съвпадение и една новина

Живка Кехайова

Едно странно съвпадение и една новина: изглежда второто плащане по плана за развитие ще закъснее, но може би за добро. Ще трябва да се пренапише и териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Покрай силните вълнения кой с какво искал да гласува и дали разликата между хартиената бюлетина и машините е в това, че за манипулацията на вота с хартия са нужни много ресурси и сериозна организация, а за манипулацията на вота с машини само един-двама IT, като нищо може да бъде пропусната една доста по-важна новина. По-важна дори от това какви глупости си говорят президентът и партиите, или пък партиите помежду си.

 

А новината е, че ЕК даде зелена светлина на служебното правителство (просто защото няма редовно, а и няма да има скоро) да преработи мегапроекта за изграждане на батериен парк за 1,5 млрд. лв. – един от най-спорните проекти в плана за възстановяване и устойчивост, натикан от предишните управляващи. Очаква се той да бъде силно орязан. Ще се променя и проектът за изграждане на централа за комбинирано производство на топлинна и електроенергия от геотермални източници. Заради промените в Националния план за възстановяване и устойчивост трябва да бъде пренаписан и териториалният план за справедлив преход на Стара Загора, който ще се изменя още преди да е приет.

Почти сигурно е, че разместванията ще доведат до закъснения в планирания индикативен график за второ плащане по плана за възстановяване или до изпращане на частично искане само за част от сумата. За съжаление ЕК засега твърдо отказва да преговаря по поставените цели за намаляване на въглеродните емисии при производство на електроенергия до 2026 година с 40%. ЕК не е склонна да предоговаря нито целта, нито базовата година, спрямо която се мери тя – 2019 г., обясни пред две парламентарни комисии служебният министър на енергекитата Росен Христов. Затова служебното ще заложи на промени в конкретни проекти и счита, че ще успее да се вмести в лимитите за емисиите чрез нови инвестиции и технологии.

Заради преработването на мегапроекта за батериите ще се наложи и преработване на териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. Този план предвижда като ключова дългосрочна инвестиция в района след евентуалното затваряне на въглищните централи през 2038 година изграждането на завод за производство на батерии.

Всичко това е просто начин да отлагаме в момента, но не и решение на проблема с възловата за енергетиката ни 2026 година. Само редовно и устойчиво правителство може сериозно да постави и изисква преразглеждане на базовата година за емисиите и останалите важни и спасителни за енергетиката отправни точки в плана. А може би и да подскаже на ЕК, за да стане изведнъж благосклонна да преразгледа годините – за едно особено странно съвпадение.

Пък аз, пусто, никак не вярвам на съвпадения в политиката и икономиката: В края на 2025 година, по собствения ни План за възстановяване и устойчивост, ние ще трябва да ликвидираме топлоцентралите си и от най-голям износител на електроенергия в Югоизточна Европа, да се превърнем във вносител, т.е. да освободим точно тогава един огромен пазар.  Датата „случайно“ съвпада с пуска в експлоатация на четири блока на АЕЦ „Аккую“ в Турция. „Аккую“ е собственост на дъщерно дружество на „Росатом“. Ще стане турска собственост, след като се изплати от производството на електроенергия. Абе кой го внесе този План и да не се окаже, че става дума за четиримилардници, а не просто за батерийни лобисти?

Между другото – вижте и това интересно съвпадение ТУК


image0 (9K)