През погледа на главния редактор: Задачи по логика

Живка Кехайова

Задачи по логика:

Ако 2 е повече от 1, защо някой би твърдял, че 1 е повече от 2?

Ако има един, готов да убива изрод с оръжие, по силата на каква логика твърдиш, че не бива да даваш оръжие на нападнатия от него, за да го спре?

Ако като дадеш старото си оръжие имаш шанс да получиш ново, или на по-изгодна цена, или в съкратени срокове, каква е причината да не го направиш, а да държиш да дадеш повече пари при забавена доставка, защото старото така или иначе излиза от употреба след половин година?

Ако ЕК два пъти ясно казва, че ти е забранено да изнасяш преработени в страната петролни продукти, а деругацията за петрола важи само да внасяш още малко, за да закрепиш положението вътре в страната, по каква логика някой твърди обратното? От желание, освен за петрола, да плати и санкции от ЕК(от любов към ЕК), или да плати санкции на ЕК от държавния бюджет, но да прибере в личния бюджет нещо от „Лукойл“?

Ако твърдиш, че искаш правителство, но се стараеш то да не бъде подкрепено – не искаш правителство, или не съзнаваш, че си се озовал в реален, а не в своя измислен свят?

Ако твърдиш, че корупцията не е от такова значение като геополитиката – считаш, че е незначителна корупцията, или се мъчиш да я скриеш в геополитиката?

Ако твърдиш, че партиите трябва да си говорят, но не желаеш да го правиш… Ако твърдиш, че си десен, но също твърдиш, че можеш да управляваш само с леви, по коя логика може да бъде решена задачата – формална, пропозиционална, кванторна, диалектическа, или друга?

Ако твърдиш, че един меморандум, в който е вписано, че се прекратява писмено от двете страни, е прекратен, но нямаш втори подпис – каква е логическата конструкция, според която твърдиш, че е прекратен?

Ако считаш, че едно управление е зло, злонамерено и вредно – каква е логиката неистово да се стремиш то да продължи (чрез нескончаем низ от избори)? По логиката на задкулисно споразумение, или по силата на собствено желание за разруха?

Списъкът може да се продължи с още доста, но все пак предстои уикенд:)

Задачите касаят ту един, ту друг, но общо взето всички политически субекти у нас.


image0 (9K)