През погледа на главния редактор: Защо всеки трябва да се интересува от съдбата на Афганистан

Живка Кехайова

Защо всеки трябва да се интересува от съдбата на Афганистан днес? Защото на световно ниво проблемът с Афганистан е същият като у нас.

Става въпрос за много безразличие на големите играчи, за чиста проба употреба, за никакъв морал на големите играчи, за проста замяна на една клика с друга клика, за липса на визия и за огромна търпимост на населението към всичко това.

У нас две групировки се борят да овладеят абсолютната власт и парите, а хората се зъбят един на друг, обичат и мразят и те не знаят кого и защо, но пък обичат и мразят. Дори са готови да страдат, защото обичат и мразят създадени от тях самите имагинерни образи, а простата истина е, че чрез въпросните групировки и битката между тях, всъщност се реализира битката между големите международни играчи, провеждана от слугинажа им на наша територия.

Казусът Афганистан е същият. Досега 20 години САЩ и Германия ползваха основно тази страна, плюс НАТО като институция, не като блок. С превземането на Кабул от талибаните, Русия и Китай официално заявиха, че ще подкрепят новата власт, защото за тях талибаните не били проблем.

Навремето – обратно: САЩ подкрепяха талибаните и ги обучаваха срещу руснаците. Чрез тях тогава в крайна сметка се чувстваха победители, защото развалили кроежите на Русия. Сега пак чрез талибаните Русия и Китай се чувстват победители, защото не е станало както го мислеха в САЩ. Големите си мерят… влиянието и силата на гърба на ужаса и страданията на един древен и достоен народ. А този народ с уникална древна култура и присъствие се мята от съвремието, което му приляга в 13-15 век на талибаните, за което плаща с живота и ума на жените си и на образованите си мъже, а така и не успява да противодейства на безобразното насилие на диващината.

Между другото Афганистан е допринесъл много за Съединението на България, без да знае и да иска. Точно тогава Русия нахлува в Афганистан и изтласква от там Англия. Понеже Русия е против Съединението на България, в ответен ход Англия признава Съединението на пук на Русия и осигурява дипломатическо признаване също от партньорите си. Как са свързани брънките на събитията и историята, нали.?Лошото е, че ги плетат едни и същи, а други така и не намират акъл, сила и хъс да излязат от мрежата.

Всеки народ и проблемите му са умалено огледало на световните такива в определен аспект. Ако самите ние искаме да сме в хуманен, умен и добронамерен свят, трябва всеки ден да напомняме и да изискваме от партньорите си справедливост и бъдеще за всеки друг народ на тази Земя, не на правителствата му. 

Не си мислете, че този проблем не е наша работа, защото утре и ние няма да сме ничия работа – знаем какво е и ролята ни е добре позната.

Информация: Афганистан е древна пресечна точка на човешките миграции по Пътя на коприната. Археологически находки свидетелстват за хора, обитаващи земите на днешен Афганистан, още през 50 000 г. пр. Хр. Предполага се, че развитието на градове в района е започнало между 3000 и 2000 г. пр. Хр. По време на Студената война, след оттеглянето на британците от съседна Индия през 1947 г., Съединените щати и Съветският съюз започват борба за влияние в Афганистан. Между 1979 и 1989 г. страната претърпява голям конфликт между подкрепяните от САЩ муджахидински сили и поддържаното от Съветския съюз афганистанско правителство, която завършва с победа за муджахидините и смъртта на близо един милион афганистанци, най-вече от противопехотни мини. През 1990-те години избухва гражданска война, видяла възхода и падението на екстремисткото правителство на талибаните и присъствието на западни сили от 2001 година до преди дни. Заради десетилетията конфликти Афганистан се е превърнал в най-опасната страна в света и най-големият източник на бежанци и търсещи убежище.