През погледа на главния редактор: Има ли смисъл от битката антиваксъри срещу проваксъри:)

Живка Кехайова

Има ли смисъл от битката антиваксъри срещу проваксъри:) Простият отговор е не. Нито мегдан има за битка, нито смисъл от нея.

„Въоръжените“ действия започнаха от отговора на въпроса има ли коронавирус, или няма. За тежка болест ли става въпрос, или за грипче? С течение на времето тези, които още мислят, че такова „животно“ няма станаха малцинство. Що се отнася до другите – загубилите любими хора са убедени, че това грипче е бая повече от грипче. Преболедувалите леко, или имали късмета всички край тях да са живи, са на друго мнение. Все пак всеки съди по собствения си опит.

Но явно нуждата от някаква война е голяма и с появата на ваксините нещата пак ескалираха. Всеки ден чета из социалните мрежи антиваксърски публикации от „учени“, или от близки на „умрели“ след ваксината. Като пуснеш снимките в програмката, се оказва, че са взети от нета фотографии на кой ли не, а сайтовете са фейк, ама фейк. Чак „погребаха“ учителка от Разград – била починала на 16-тата минута след ваксинацията. Пък то не стига, че въпросната учителка си е жива и здрава (просто някой идиот й е взел снимката, за да си пусне фейка), ами дори не е ваксинирана.

В същото време със сигурност ще има хора, които ще имат остър имунен отговор на ваксините – дори и при най-изпитаните се случва, но не – хората не мрат масово от ваксината, стана вече ясно и все повече хора се ваксинират – не напразно опашките са ежедневни. Просто много хора искат да са свободни максимално бързо да пътуват, да живеят живота си и още по-добре, ако е поне относително защитено.

От друга страна, няма защо да се гледа с пренебрежение пък на онези, които избират да не се ваксинират. Всъщност всеки има право на избор за собственото си здраве.  Единствено задължението да пази другите хора би трябвало да е без алтернатива.

Та не виждам каква е логиката от сблъсък на подобна тема. Още по-малко разбирам кому е нужна подобна битка. Не може ли просто с уважение да се отнасяме един с друг, независимо дали вземаме противоположни решения лично за себе си? И заедно да се пазим един друг, работейки за решаване на проблемите. Те не са малко и изобщо не е нужно да ги увеличаваме.


image0 (9K)