Анализи

През погледа на главния редактор: Истината често е нещо тъжно – особено политическата

Живка Кехайова

Истината често е нещо тъжно – особено политическата. Затова дори в политиката, да не кажа най-често там,  дълго се опитват да я премълчават, докато не опре „ножа в кокала“.

Според мен в интервюто си Слави Трифонов бе искрен и каза своята истина. Точно затова и то бе толкова почти инфантилно тъжно. Този човек си представя нещата така. В една друга сфера нещата са му се получавали така, както си ги представя – това е неговият личен опит. Уви, личният му опит и личната му истина не му вършат никаква работа в политиката. Всъщност – на него може и да му вършат. На избирателите му обаче – не.

Другите т.н. протестни партии, благодарение на опитните си играчи, са по-печени. Те просто премълчават политическата истина, но ножът все повече се приближава до кокала. Смятаха, че поне на външен вид ще могат да я скрият зад Слави. Аха, аха да стане – ама не стана. Трифонов отказа да е параван. Друг е въпросът има ли правото да рискува така партията си ИТН, не носи ли отговорност за нея, след като не просто се е хванал на политическото хоро, а е закачил на него и сума ти доверчив народ.

Не, че истината щеше да е задълго скрита като лъснеха плаващите мнозинства, но не малка част от политически неграмотните избиратели можеха доста време да не я забележат.

Защото истината е, че дори на куп и единодушно, протестните партии не могат да излъчат правителство. Изборът им е или с ГЕРБ, или с БСП и ДПС заедно. Дори при чудото – правителство на малцинството в България, просто нямат дори кадровия потенциал да управляват държавата. Потенциалът може да им стигне само да насочват парите в една ясна посока. Лошото е, че ясната посока за всяка от протестните партии е различна и бяха… до там.

Сега чакам да видя ще го обяснят ли на избирателите си преди следващите избори.

Всъщност, след като неполитикът Слави го е разбрал – защото точно това имаше предвид с: „Правителство на всяка цена следващия път“, значи и значима част от електората също ще го схване. 

Ще бъде много интересно да се види как производителите на революционери в един маскиран като либерална революция опит за промяна на посоката на паричните потоци, обясняват на избирателите си липсата на революция и как тогава аргументират смисъла си на съществуване.

Със сигурност ги е шубе, защото наистина произведоха много нови революционери, предимно от по-малко мислещите (за мислещите това е въпрос на интереси – т.е. друга работа), а това е реално опасно не само за политическото им здраве, а и за оцеляването им.

Това се отнася и за Радев. Ако бъде избран за втори мандат, „революцията“ му свършва и надъханите от него, убедени как Радев е отговорът на всичките им молитви за благодентствие, ще търсят кому да искат сметка, като в списъка той ще е пръв.

„Пътят към истината минава през унищожаването на илюзиите“ – е казал мъдрец. Ами да тръгваме! Без да търсим светци в политиката, която е всъщност „изкуство на възможното“, не на идеалното. Да се опитаме да защитаваме интересите си, не илюзиите и мечтите. Мечтите си всеки защитава и сбъдва сам, ако може.

 

 

 

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Оперират Алекс Николов, аут е от Лигата на нациите

Волейболистът страда от дискова херния...

9 минути ago

Бивш кмет на Дупница осъди прокуратурата

Той трябва да получи 28 000 лева...

22 минути ago

Изборите в РСМ: Какво ще дума Силяновска на Радев?

Заплахата с вето не била логична...

24 минути ago

Главата на Македонската църква си присвои Самуил

"Някои" крадели от православието на светата македонска земя...

36 минути ago

Как да спрете да ядете вредна храна в 9 съвета

Как да се откажете завинаги от junk food?...

56 минути ago

БАБХ: 12 партиди с лимони са спрени на „Капитан Андреево“

Продуктите съдържат пестициди с нива много над нормите...

един час ago
image0 (9K)