През погледа на главния редактор: И кое му е толкова сложното на казуса с рафинерията на „Лукойл“?

Живка Кехайова

Като слушаш служебния енергиен министър и Гълъб Донев, ще речеш, че ние трябва да измисляме как да се справим с казуса, а всъщност просто трябва да последваме примера на Италия и Германия. И дано не се опитваме да побългарим варианта.

Италия постави рафинерията на руския петролен гигант „Лукойл” в Сицилия под временно управление на държавата. Целта е да се избегне нейното затваряне и да се гарантират националните енергийни доставки. Така Рим следва примера на Берлин, който през септември пое контрола върху дейностите на руската петролна група РосНефт в Германия.

Следователно, същото трябва да направим и ние и тогава заплахата, че рафинерията ще бъде спряна, ако ЕС не отстъпят за износа на преработени у нас петролни продукти, няма да е проблем, точно както не е вече в Италия и Германия. Нещо повече – също като тях, ще можем да внасяме суровина откъдето си искаме, а не само от Русия – както те взеха да правят.

Ясно е, че на радевите това не им харесва, но чак пък да го представят за бизнес драма – идва в повече. Русия като агресор и страна, спонсорираща тероризма, е нещо като ДАЕШ, съответно отношението и практиките към нея съвсем оправдано, ще са също като към ДАЕШ.

Що се отнася до истерията на машинниците и хартиените относно начина на гласуване, най-добрият вариант е да седнат и да видят какви мерки могат да се вземат за гарантиране на сигурността на вота и липсата на измами. Но няма да го направят, защото не това им е целта. Основната е да съберат и консолидират собствения електорат, да го нахъсат с нещо – пък и било с подобна дивотия, защото шеметно са се устремили към избори.

В понеделник ще видим кой ще вземе мандата за съставяне на правителство от страна на ГЕРБ и този, който го получи от Радев – той ще е кандидатът на ГЕРБ за премиер.

 


image0 (9K)