През погледа на главния редактор: Какво казаха някои от политическите ни лидери за заплахата на Путин и мобилизацията му

Живка Кехайова

Какво казаха някои от политическите ни лидери за заплахата на Путин и мобилизацията му

Изказванията са по реда, по който са направени във вчерашния ден:

Първи се произнесе съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов: „Путин иска да замени съществуващия международен ред, на който се крепи цялата сигурност и възможност за просперитет на България, със закона на джунглата, при който по-силният може да си вземе което парче иска от съседа си“.

Кирил Петков: „Войната навлезе в критична и опасна фаза, а решението на Кремъл за частична мобилизация и заплахата за използване на ядрени оръжия са недопустими“. (Не цитирам тезата му, че Русия трябва да се върне на масата на преговори, защото не я проумях. Никой в цивилизования свят не иска Путин на масата за преговори в момента.)

Бойко Борисов: „Това, което много наши симпатизанти ме питат е защо си толкова рязък съм Путин. Той ни плаши с оръжия, ядрена война, нападна Украйна. Дори нещо да не му е харесало, има толкова много международни организации – можеше да ги покани, да видят. Така че, няма как да не съм рязък. Ние подкрепяме силите на ЕС и НАТО, и сме категорични. Да, убеден съм, че руският народ няма вина. Но този, който ги ръководи, е виновен. Това е агресия и тя трябва да бъде спряна незабавно! Когато има война, светът е разделен на бяло и черно, ние сме от бялата страна“.

Нинова и Костадинов, логично разтягаха локуми за други неща. Ако има елементарно логическо мислене при избирателите им, би трябвало да загубят гласове, но те, естенствено, разчитат, че такова отсъства – все пак са техни избиратели. За яневци и Радев – е ясно. Чакаме да ги мобилизират, заедно с Костадинов.

Какво не казаха?

Не казаха, че при така създадената от Путин ситуация, щат- не щат, ще трябва да се замислят за редовно правителство. Програмно, експертно – както и да го кръстят, е важно да е евроатлантическо.

ПП и ДБ нямат дори теоретичен шанс за мнозинство. И Иван Костов го каза ясно днес, защото е умен човек и достатъчно горд, за да се прави на идиот дори в предизборна ситуация. Коалиция с БСП, ИТН, Янев… става не невъзможна, но абсолютно самоубийствена с оглед геополитическата обстановка и настроенията в света, към който твърдят, че се стремят. Включването на партньори като по-горе посочените, директно ги изхвърля от въпросния свят и обезсмисля съществуването им.

ГЕРБ също няма как да постигнат мнозинство, дори и като първа политическа сила. Малко вероятно е да го постигнат и с ДПС, освен, ако ПП не се срине до трета на изборите.

При невъзможност да се състави у нас евроатлантическо правителство под някаква форма и властта пак се подари на Радев, ЕС и САЩ неизбежно ще свалят доверие от всички досегашни уж прозапазни проекти, които и без друго се оливаха с въпросното „УЖ“ и досега, вдълбани в личностни драми и чувства.

И така – предстои вярното решение на задачата с условие: Как за една последна предизборна седмица се заличават червени граници поне до бледо розово? Печели този, при който са най-малко и ги е чертал най-тъничко.

 


image0 (9K)