През погледа на главния редактор: Какво очаквам от акад. Денков и Мария Габриел?

Живка Кехайова

Какво очаквам от акад. Денков и Мария Габриел?

Очаквам вече да са седнали и да редят министри за експертно правителство. В 17 часа очаквам заедно да отидат при президента за мандата, поне за да го „вкиснат“ допълнително с факта, че не са прецакали споразумението за правителство.

Очаквам в експертното им правителство да няма нито една водеща политическа личност, но за сметка на това кабинетът да има много ясна и разписана политическа програма с подредени по важност приоритети – задължителни, препоръчителни – след като задължителните бъдат постигнати и допълнителни, ако мандатът се окаже успешен и постигне  и препоръчителните. И моля ДБ да заемат по-действена и активна позиция в процесите – те поне знаят що е то политика.

Очаквам Кирил Петков да изчезне от сцената на европейската политика поне докато не влезем в Шенген и в паричния съвет. В България може да си забавлява симпатизантите както ще. Ако от нещо наистина ме е страх тези дни, то е от извинението, което бил отишъл да поднесе лично на Урсула фон  дер Лайен на симпозиума в Братислава (30 и 31 май), а според дипломатически източници шефката на ЕК била приела остро замесването на името й във вътрешнополитически разправии в България и проявената недискретност.

Като знам как говори, не искам изобщо да доближава фон  дер Лайен дори с идеята за извинение, особено ако има и най-малък шанс да се състави правителство и Мария Габриел да започне реални преговори.

Точно както не искам и Бойко Борисов в този момент да говори каквото и да било.

Оберете малко поведението и думите си в този момент, бе! И не само политиците, ами и феновете им. Гнус ме е да чета някакви недомисленици, носещи от девет блата жабуняк (не ми идва да кажа : „от девет извора вода“ в този случай), за да докажат, че Петков можел да плямпа дивотии, щото преди това и Борисов бил плямпал дивотии, и обратно.

Не – никой политик няма право да плямпа дивотии. Още повече, че явно се надграждат един друг, защото обидите на Борисов към съмишленици, журналисти и т.н., поне никога не са стигали до замесване на чужди влиятелни лица. Но ако продължи градацията, след Петков, знам ли докъде може да стигне в оливането следващият?!

Ясно е, че или съставяме правителство сега, или чакаме , ако не ни е срам, Украйна да ни освободи някой ден. 

Е, мен би ме било срам. Направете евроатлантическо правителство, независимо при какви отстъпки и действайте! Това е начинът да останете с добро в политиката и историята ни.