През погледа на главния редактор: Кирил Петков няма да е в следващия служебен кабинет?

Живка Кехайова

Кирил Петков няма да е в следващия служебен кабинет? Да очакваме сериозна политичска динамика след края на този служебен кабинет

Очевидно, Кирил Петков вече трябва да е взел решението си какво ще прави след 2 седмици. Ако наистина вървят в комплект с Асен Василев – и двамата вече са наясно. Каква ще е изненадата?

Оказа се вчера, че Конституционният съд се интересува основно от датата, на която служебният министър на икономиката Кирил Петков е престанал да бъде канадски гражданин. По-точно бил ли е канадски гражданин на 10 май, когато президентът Румен Радев издаде указа за назначаване на служебното правителство.
Президентът трябва да представи декларацията на своя министър, че няма друго гражданство освен българско, преди да влезе в състава на правителството. Министърът на правосъдието трябва да удостовери с документ дали Петков изобщо е имал българско гражданство към 10 май. Министерството на външните работи трябва да поиска информация от Канада дали към тази дата Петков е имал валидно канадско гражданство. Кирил Петков трябва да представи официалния писмен документ от Канада, който удостоверява, че той е освободен от канадско гражданство с посочена дата.“ – детайлно и точно обяснява Mediapool.

По неофициална информация на Mediapool, ако Кирил Петков наистина има канадско гражданство към момента на назначаването, КС ще обяви неговия избор за противоконституционен. Според доминиращото тълкуване на конституцията изискването за българско гражданство е напълно формално и не подлежи на допълнително тълкуване.

Ще бъде ли атакуван за незаконното назначение и президентът Радев, е следващия въпрос. Радев, или е знаел чудесно, че Петков е канадски гражданин и въпреки това  нарушил конституцията, или Петков му е дал документ с невярно съдържание, което вече би го изправило пред реален съдебен процес.
Неофициално се знае, че Кирил Петков няма да влезе в състава на новото служебно, твърди медията, както и и много други медии – първи го съобщиха „Труд“, позовавайки се на човек от президентската администрация. От президентството опровергаха, че информацията е тяхна, но не и самата информация. Което пък навява на мисълта, че документът от Канада не е с дата отпреди 10 май.
Най-лесният вариант е Петков да стане част от листите на ДБ, но за съжаление това е и най-лошия за него вариант – когато в политиката заиграеш веднъж на дребно, няма шанс после да направиш нещо едро.

Следователно ще видим нова политическа сила още преди следващите избори (с чужда регистрация като на царя, разбира се, защото иначе няма време). Дали тя ще е смислен самостоятелен проект, или нещо като Радева, с предизвестеното отстраняване на Радев малко по-късно, ще видим.

Защото единственият друг вариант е Кирил Петков да кандидатства отново за канадско гражданство и да се прибира по живо по здраво – нещо, което не мисля, че може да е в плановете на амбициозен човек като него.