През погледа на главния редактор: Коалиции

Живка Кехайова

Коалиции. Днес официално се роди още една – тази между  формациите на Веселин Марешки и Валери Симеонов, макар че още снощи в „Референдум“ стана ясно, че такава вече е договорена.

„България има нужда от обединение на патриотичните сили. Ето защо днес заедно с колегите от НФСБ, ние обявяваме, създаването на „Патриотична коалиция Воля и НФСБ“. Двете партии имат много общи цели, за това очакваме с огромната подкрепа, която ще получим от българския народ да участваме в следващото управление и да ги реализираме“, каза днес Марешки.

Въреки, че даваните от социолозите цифри за двете формации не могат да се съберат механично, заедно те имат шанс да минат с малко над 4% бариера. Ако ВМРО успее да мобилизира електората си и също да прекрачи през 4-те %, плюс „златния пръст“, в ролята на който ще влезе Слави Трифонов и ГЕРБ – ако задържи позицията си на първа политическа сила, може да се създаде съвсем прилично стабилно мнозинство за съставяне на стабилно правителство.

Другият вариант. Няма да го нарека борците със статуквото, защото такива просто няма – всички играчи на политическата сцена на тези избори – и от едната, и от другата страна, са част от статуквото. БСП като борец срещу статуквото и системата, е виц.

 „Изправи се. Мутри вън“  – и като коалиция, и като борец за нова политическа визия – също е виц. Ако Мая Манолова, Татяна Дончева, Александър Томов и останките от царската партия не са не просто част, а най-старата и закостеняла част от системата, не знам кой. Отровното трио е пикантната подправка, за да зазвучи „Мутри вън!“ от устата на тези хора съвсем гротескно. Ако избирателят наистина се изправи и погледне кои са в кюпа – отбор юнаци, които е успял да отхвърли и остави в лошата политическа история отдавна, със сигурност ще спазва противоепидемичните мерки за максимално разстояние и редовно миене на ръцете. Да допуснем обаче, че наивниците и политически неграмотните са наистина достатъчно, за да мине коалицията 4%.

Христо Иванов пред Нова телевизия заяви, че: „Преди всичко трябва да видим дали стоят на нашата позиция по отношение на главния прокурор Иван Гешев („Мутри вън“ и Слави Трифонов)“, за да прецени ДБ дали да влезе в коалиция. Проблемът е, че веднага ще му кажат, че искат смяната на Гешев, освен, ако дела на новите стари муцуни, не зависят още от Гешев. ДБ много им трябва на „Мутрите“, за да ги легитимира поне малко като компетентни в нещо – поне в сферата на съдебната система. Ако на ДБ се наложи да влезе в подобна коалиция, можем още сега да се сбогуваме с тази формация – защо да чакаме ритуалното й самоубийство? Сами може да минат 4%, да участват в парламента и да оцелеят, но заедно с тази компания ДБ няма да преживее съвместните 4%.

Още повече, че ако Слави Трифонов има грам акъл, а той има, няма да профука своите 8-9% заради „Мутрите“ или ДБ. Това би означавало да загуби и „златния пръст“, и възможността на практика да реализира политики – ако изобщо има такива, както и бизнес проекти – каквито би трябвало със сигурност да има.

С други думи, коалиция БСП при приличен първи, или втори резултат, плюс „Мутрите“ е възможна следизборно, но вариант, в който да даде стабилно ляво мнозинство в НС и съответно стабилно правителство, в момента не се вижда без ДПС. След правителството на Орешарски, когато последствията ги отнесе само БСП, а ДПС си се измъкна в прекрасно здраве, това е по-скоро кошмарен вариант за Корнелия Нинова. Виж, Мая Манолова, която тогава предложи Пеевски за шеф на ДАНС, би приветствала вероятно такова развитие – ДПС все още са й длъжници за саможертвата.

Ясно е, че и след 4 април, никакъв демонтаж на системата няма да има, който и да вземе властта, защото играчите на тези избори се интересуват само от едно – към кого да сочи острието на системата, а не да бъде нарязано на скраб. 

Никой от тях не може да предложи нова и съвременна визия – от която и да е страна, защото нито един не е нов, или способен на съвременна визия.

Колко ли още избори ще го чакаме този нов и способен?


image0 (9K)