През погледа на главния редактор: Лош ден за президента

Живка Кехайова

Лош ден за президента се оказа 23 август – с две неприятно новини.

Първо се оказа, че няма проблем да се проведат двойно по-евтините избори 2 в 1 и софтуерът за това е готов , които ще го изправят в сериозна битка за втория мандат срещу реални, а може би и неочаквано интересни опоненти, включително от партиите, който иначе биха го подкрепили.

Цената ще е около два пъти повисока при разделянето на изборите, т. е. ще струва около 60 млн. лв. повече на държавата, ако се разделят. Това заяви пред БНТ изпълнителният директор на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров.
Тодоров каза, че от „Сиела Норма“ вече са подготвили софтуер за избори две в едно при сценарий един комплект карти: „Избирателят влиза в секцията, индентифицират го, взема 1 смарт карта, отива при машината, поставя картата в машината, машината стартира процеса с бюлетината за единия вид избори, който кажат първо да бъде, гласува избирателят, след това зарежда бюлетината за другите избори, гласува, след което отпечатва две големи разписки за единия вид и за другия вид избори, взема двете разписки, пуска ги в съответните урни и връща смарт картата“.

След това изявление на директора на „Сиела Норма“, НС много трудно ще е в състояние да обясни на избирателите защо е решило (ако реши така), да провежда избори по отделно в 3 седмици и да им губи уикендите, без да признаят „n“  брой партии, че са под давлението на радев.

Второ, Корнелия Нинова съобщи, че БСП не приема идеята на Мая Манолова да свали от президента отговорността за това на кого да връчи третия мандат. Манолова удобно предложи  до петък да има консултации между партиите извън ГЕРБ и ДПС и решение на кой политически субект да бъде даден третият мандат.  Предложи го с идеята ДБ, „Изправи се! Ние идваме“ и ДПС да притиснат БСП и да я принудят да се откаже авансово от мандата, за да не може после да се разсърди на Румен Радев, че го е връчил на протежетата си Мая и сие, и да му откаже подкрепата си в изборите, издигайки собствен друг кандидат. За огромно съжаление на Радев и Мая, БСП не е просто „от стара коза яре“, а от много, много стара и тези хватки тя ги е измислила.

Разбира се, предстои да видим в следващите дни как ще бъдат отиграни въпросните новини. Назначената от президента ЦИК може да заяви, че иска не един, а два комплекта карти примерно за двата вида избор – много вероятно развитие.

Втората новина е по-трудна за преодоляване и минава единствено пред много сериозни отстъпки и обещания към БСП, за да си затвори очите и да си плюе на политическия авторитет, преглъщайки някак връчване на мандата на най-малката партия. БСП може и да го преживее, но политическото здраве на Корнелия ще е под сериозен въпрос.

Самият Радев може да си го позволи само, ако е успял да намери отнякъде равностоен тип подкрепа. Вярно, че Слави Трифонов му обеща, но това се случи адски прибързано, преди да стане ясно, че ако самата ИТН иска да оцелее като сериозна политическа формация, ще трябва при избори 2 в 1 да издигне собствена кандидатура за президент, или сривът, който вече тръгна при нея, ще й позволи политически световен рекорд – само за една година от нула до първа парламентарна сила и от първа парламентарна сила до почти нула. Утехата им ще е, че това ще се учи като уникален пример за неадекватност от кандидат политолозите по цял свят.