През погледа на главния редактор: Мускули, мускули! Ама защо в парламента?!

Живка Кехайова

За броени дни в новия парламент наблюдаваме само демонстрация на мускули.

Все едно сме на състезание по културизъм, или нещо друго от сорта. До днес мускули демонстрираха т.н. нови. Днес мускули показаха и старите като блокираха дневния ред на НС за първи път в историята му.

Причината за евтиното шоу и от двете страни – липсата на комуникация, на елементарна политическа култура. Защото политиката е комуникация. Повечето казват дори, че трябвало да е и в полза на избирателя. И едните, и другите изглежда си мислят, че между техните и чуждите избиратели няма нищо общо, никакви общи интереси, за да седнат да си говорят и най-вече да действат.

Аз пък мисля, че има едни много общи неща: здравната криза и справянето с пандемията, Националният план за развитие – т.е. работа, доходи, свежи инвестиции. Образование и здравеопазване. Дори правосъдие за всички, включително за старите олигарси и мутри, така мило защитени внезапно от ДБ, които така и не обясниха правосъдната им реформа включва ли наистина и прекратяването на исковете за над 3 млрд. лв. срещу интересни субекти на прехода.

Всъщност много са общите неща между избирателите на всички партии, защото повечето живеят в България и им се ще да живеят по-добре. Следователно не това е проблема за липсата на мостове, а егото на политическите субекти. Уви, имам лоша новина – и на следващите избори, на по-следващите и по-по-следващите, пак няма да има абсолютно мнозинство, както всъщност такова няма от началото на века. И какво правим?

А ето и още една лоша новина за любителите на илюзии – каквато и да е промяна, няма да стане изведнъж, няма да се случи без разговор и компромиси, ако е за добро. Само лошите промени в историята се случват безкомпромисно веднага.


image0 (9K)