През погледа на главния редактор: Най-вероятното правителство?!

Живка Кехайова

Най-вероятното правителство?! Най-вероятното би трябвало да е правителство по предложение на ИТН, с участието на тримата отличника от служебното, при ясен шут за неадекватните реваншисти на лична основа като Кацаров, Рашков и Минеков.

Проблемът е, че БСП, „Мутрите“ и ДБ (в частта ДСБ), няма да харесат това. А правителство на ИТН с подобни участници, няма да хареса на който и да било.

Не е маловажно дали тримата симпатични от служебните министри ще преприемат риска да се обвържат с ИТН, независимо да ли ще си викат експерти, или нещо друго. Ако са дори не умни, а с инстринкт за самосъхранение, още по-малко възможно е да се обвържат като предложения на БСП, или „Мутри вън!“. Остава да се договори под сурдинка третият мандат да се даде на ДБ и да бъде гласуван от трите протестърски партии, плюс поне още 10 други депутати. Това може да мине, но ИТН трябва да са наясно, че ако това не се случи с техния, а с чужд мандат, те олекват отвсякъде, а победата им в изборите напълно се обезсмисля.

Същото ще се случи и ако не бъде съставено правителство, защото ще е доказателство за безсилието на уж първата политическа сила като влияние и способност за използване на политически инструменти. Ще са в ролята на ГЕРБ – избиратели бол, но възможност за управление – не.

Ще е интересно да видим раздаването на картите и изиграването им в 46-я парламент. Интересно по нашите ширини много рядко означава хубаво.