През погледа на главния редактор: Неврохирург е номинацията на ГЕРБ за премиер. Ако има вицепремиер – психиатър, аз съм ЗА

Живка Кехайова

Неврохирург е номинацията на ГЕРБ за премиер. Ако има вицепремиер – психиатър, аз съм ЗА

Предвид твърде оплетените мозъчни връзки у твърде голям процент представители на политическата ни класа, неврохирург и то от подобна величина, е много добра номинация. Правителството ще е топ, ако има вицепремиер – психиатър. Така ще бъде отговорено перфектно на належащите нужди, включително на част от електоратите.
Неврохирургът проф. Николай Габровски е един от най-разпознаваемите лекари в страната. В публичното пространство е известен преди всичко с постиженията си в областта на медицината, но и като дългогодишен зам.-директор на най-натоварената болница в страната – „Пирогов“, където е началник на клиниката по неврохирургия. Има сериозен мениджърски опит в сферата на здравеопазването. Той е най-младият член-кореспондент на БАН, чиито научни разработки и множество научни публикации, го нареждат сред елита на професията в европейски мащаб. Проф. Габровски е и председател на „Българско дружество по неврохирургия“. Зам.-председател е и на Българския лекарски съюз. В сайта на болницата е посочено, че от 2011 г. е национален консултант по неврохирургия към Министерство на здравеопазването. Не е член на ГЕРБ.
Последното означава, че ГЕРБ предлага на останалите експертно правителство.
Доколкото си познаваме играчите, без значение каква е кандидатурата на премиера и какъв ще е съставът на правителството, репченето няма да спре. На всичкото отгоре в свое интервю по БНР Габровски казва: „Мозъкът е люлката на всичко, което сме“ – нещо, което нито половината ни политици, нито половината електорат, биха искали да приемат като вярно, предвид определени дефицити.

Правителство с втория мандат е изключено. С третия не се знае.
Умно би било да се състави експертно правителство, което реално да започне да работи, при това системно, по възловите задачи и проблеми, пред които е изправена страната, но ако политиците ни можеха да работят умно и да отделят личните си емоции от нужните прагматични действия, нямаше да сме в политическа криза.
Все пак по време на „въртележката“ ще стане ясно поне едно – на кого най-много му отърват радевите служебни правителства – та да си знаем.


image0 (9K)