През погледа на главния редактор: Не ви ли притеснява оглушителното мълчание у нас за „Една вяра, един език”

Живка Кехайова

Не ви ли притеснява оглушителното мълчание у нас за „Една вяра, един език”?

От политиците ни, за моя огромна изненада, единствено Румен Петков постави въпроса да се иска официално становище от Русия за мръсното преиначаване и пренаписване на историята за Кирил и Методий, за учениците им и за българската азбука в руския филм, награден в Москва и излъчен в Северна Македония.

Министърът ни на външните работи мълчи. Но тя, май, по принцип не знае нито къде се намира, нито за какво е там. След несвестния политически гаф да назннаци най-харт ченгетата на ДС от старата гвардия в кабинета си, та се наложи чак премиерът да обясни колко бързо, ама направо веднага ще бъдат освободени, Генчовска превърна в гаф  – вече дипломатически и първата си среща – с колежката си от Черна гора. Та Генчовска по-добре наистина да си мълчи.

Президентът Радев обаче и той мълчи – скатал си е юмрука дълбоко в джоба и мълчи. Иначе обясняваше какъв безстрашен войн за каузата на България бил. Знаеше чий бил Крим, ама не знае ни чия е българската азбука, нито пък му пука, че във филма показват карта, на която България изобщо не съществува, нищо, че е най-голямата след Византия империя по онова време.  И това било президентът ни – срам.

Янев поне да беше постнал нещо. Руското посолство го препечатват (за НАТО му препечатаха поста), може пък да му обърнеха внимание и този път, поне за шоуто.

Бъбривият ни до невъзможност премиер мълчи. И онова, с името „Продължаваме промяната“, което не е партия, не е коалиция, но управлява – и то мълчи, освен, ако това не е промяната. Вярно, в Харвард не им пука за нашата азбука и история, ама те нали са дошли от патриотични помисли?

Разбирам защо ДБ мълчат. Те пет пари не дават за дребни национални истории – какво са те пред задачите на глобализма.

Ма и ГЕРБ мълчат, пък го раздаваха ербап. И патриотите даже мълчат – едва ли са онемяли от възмущение напълно. За Слави – този радетел на достойнството българско само допреди няколко месеца, какво да кажем…

Единствено учените, писатели, журналисти и граждани в социалните мрежи говорят, но това не е достатъчно.

Когато мълчиш във време, в което врагът ти се гаври с теб и позволяваш на този враг ТОЙ да ти пренаписва историята, си недостоен за истинската си история, следователно и за бъдеще.

Един сгрешен от Кенеди цитат от Дантиевия „АД“ – грешката се оказала най-вярното твърдение, е най-подходящ за случая: „Най-мрачните места в ада са запазени за онези, които остават безразлични във време на духовна криза“.


image0 (9K)