Анализи

През погледа на главния редактор: Нинова работи за Радев, но Радев за БСП – не

Живка Кехайова

Нинова работи за Радев, но Радев за БСП – не. Идеалният слуга никога не става господар. Затова е идеален слуга.

Едва ли се чудите какъв е сценарият в момента – простичък е и видим. Нинова се опитва да извие ръцете на ИТН, ДБ и „Изправи се!…“, за да гласуват максимално бързо актуализацията на бюджета, така, както е предложена от правителството на Радев, без да има време другите партии да внесат корекции. Те се зъбят на Нинова, защото не могат да се озъбят на Радев – нали заявиха, че ще го подкрепят за втори мандат, с изключение на ДБ.

Не, Нинова няма да задържи мандата до 22 октомври, за да не може президентът да разпусне НС и изборите да са догодина. Това на него не му отърва. Вече сам вижда пробойните в „перфектния“ си кабинет и знае, че сегашните любимци на кой ли не, пролетта няма да са такива. До пролетта трябва да е реализиран по-сериозния му сценарий – негова собствена преторианска армия, т.е. политическа сила, воглаве с любимците, останали такива при достатъчно рано прекратен мандат. Каквото и правителство да бъде съставено след третите по ред избори, то ще трябва да се спъва в оставените подводни камъни на сегашното правителство чрез подредената от него актуализация (Точно затова служебни правителства не правят бюджет и актуализация в никоя нормална държава). Ще трябва да падне в удобен момент догодина, така че, какъвто и държавен Бюджет да направи то самото, ще е без значение.

Даденият на БСП трети мандат, вероятно ще е последното, което тази партия ще получи като някакъв намек за престиж в новата си история. Идеалният слуга никога не става господар. Затова е идеален слуга. Просто Радев не е президента на БСП, а само държи БСП на каишка.

ДБ видимо са обезпокоени и има защо – тъкмо им тръгна рейтинга нагоре и се оказа, че губят при всички положения, включително при повече гласове след ноември. Ако уж техните хора в служебния кабинет – за любимците говоря, са се сдушили с президента в дългосрочен план, ДБ отиват в сегашния си състав в историята. Ако пък изведнъж решат да заиграят с ДБ, сегашното ръководство на коалицията, начело с Христо Иванов и ген. Атанасов отиват в историята. Последното обаче означава цялостно прекрояване на схемите, „шити“ по тяхна мярка към мярката на новите, а това е трус за „инвеститорите“ и идеолозите.

Ако наистина е вярно, че Пендачанска е кандидатурата им за президент, дори да спечели – дай, Боже, или по-скоро Електорате – и това няма да е партийно спасение, а само точка за престиж.

Надеждата, че ще заиграят любимците съвсем отделна нова игра, вече е ясно, че е безпочвена. Въпросът е върху кого ще стъпят по пътя нагоре – иначе патерици (електорат), ще им дадат всички сегашни налични.

Всъщност исках да кажа днес, още сега, че Кирил Петков няма да е отговора на молитвите на българите. Съвсем скоро ще проличи абсолютно ясно. Както не беше царя, както не беше Бойко, както не беше Слави. Ще е отговор на едни други надежди, ако нещата минат безпроблемно, сложи им се краен срок и станат проект. И пак ще има страдащи тълпи: „Излъгаха ни!“.  Ами не е вярно. Даже не си правят сериозно труда да лъжат – вие искате да бъдете излъгани пак и пак.

И отново – в политиката няма ангели, има интереси. За развитието – по възможност благоприятно за максимален брой хора в държавата, значение имат системите, не физиономиите. Това, което електоратът трябва да изисква, са здраво и ясно изградени демократични системи, способни да действат в основните направления по един и същ начин, без значение от поредната физиономия. Всичко друго са илюзии, включително глупостите за прозрачност на преговори, политики и какво беше още…, което пробутват като лозунги всички пред избори. Последното го няма никъде по света.

Единственият смислен обществен натиск е в посока стриктни права и задължения за абсолютно всички, ясни и неотменни правила за работа на институциите, изискване на икономически ръст от всеки следващ, каквито и игри да е дошъл да играе той лично.

Сега основният въпрос – колко от вас биха приели да живеят при  стриктни права и задължения за абсолютно всички, ясни и неотменни правила за работа на институциите и здрава работа за икономически ръст? Ако са по-малко от 50% от българите, ще трябва да продължим да се надяваме на магия, пратеник-месия и други приказни образци и да живеем бедно, болно и озлобено.

Живка Кехайова

Нямам девиз, имам собствена философия.

Recent Posts

Премиерът Главчев ще инициира среща със здравния министър във вторник

Той посети днес СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”...

4 минути ago

Един от най-натоварените столични булеварди остава с две ленти

Изненадващите промени в центъра на София покачиха напрежението...

39 минути ago

Градушка колкото орех удари Кърджалийско и Смолянско

Над 20-30 л/кв.м паднаха за час...

52 минути ago

Австрийската полиция задържа българин, превозвал нелегални мигранти

Мъжът признал, че пътувал до Австрия няколко пъти месечно...

52 минути ago

МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол

Съставени са 3253 фиша и 801 акта...

2 часа ago

Нов живот за легендарната болница в Радунци, комплексът ще е готов през 2026 г.

Инвеститор ще я възстановява, ще има болнична част и санаториум...

2 часа ago
image0 (9K)