През погледа на главния редактор: Отмъщението на русофилите – в проект, представящ България във Венеция

Живка Кехайова

Отмъщението на русофилите явно е представено в проект, представящ България във Венеция

Позорен и срамен проект ще представлява България на най-авторитетното в света архитектурно биенале, провеждащо се във Венеция, предаде БГНЕС. Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този най-авторитетен форум в света на архитектурата. Темата на тазгодишното издание е свързана с бързото развитие и възхода на Африка и е озаглавена „Лаборатория на бъдещето, вдъхновена от Африка“.

Докато всички страни по света се стремят на подобни форуми да покажат най-доброто от себе си, за да могат да привличат симпатии, които впоследствие да бъдат осребрени с инвестиции и приятелства, Министерството на културата, начело с министър Минеков е решило да заложи на обратния подход. На фона на развита Африка, България да покаже грозота и разруха в снимки на разрушени училища, изоставени и ръждясали детски площадки и всякакви негативни неща в този дух, които са изнамерени и които съществуват, между другото и в най-развитите страни. С други думи – докато африканските страни се мъчат да преборят мизерията като много от тях са пропутински настроени, гламавата България, която не ще вече Евразия, а е част от Европа деградира… и едва ли не е по-зле и от Африка.

Груба и идиотска манипулация в стила на добре познатите ни идеи за ковчези и бесилки на „Отровното трио“, които явно са част от естетическия багаж на министъра на културата и 33-годишния спечелил автор.
Да не говорим, че явно и конкурсът, и журито не са според изискванията – виж ТУК.

Очевидно на всички нива са мобилизирани всички нежелаещи бъдеще за страната ни, да рушат авторитета и евентуалните инвестиционни възможности, които тя има, ако представи нещо читаво и иновативно.

Срам, абсолютен срам, ако българските архитекти допуснат Минеков да лисне помията си по страната и труда им. Срам и за политиците ни, ако се направят на разсеяни за пореден път.


image0 (9K)