През погледа на главния редактор: Перфектно изненадващ ход на Слави, предвид обстоятелствата

Живка Кехайова

Перфектно изненадващ ход на Слави, предвид обстоятелствата – не знам дали той е умен, или тези зад него са наистина много сериозни играчи, но с предлагането на самостоятелно правителство, Трифонов, поне към момента, си реши прекалено много проблеми.

Най-напред елиминира напъните на по-дребните ДБ и „Мутри вън“ да му извиват ръцете за коалиция, в която – едва ли не техни хора да са водещи. То Хаджигенов ли не се предложи за министър, Христо Иванов и Мая ли не драпаха направо за премиери… А големият резултат в последна сметка си е негов. Допуснеше ли коалиция с тях, напълно щеше да обезсмисли и да вкара във втора глуха собствената си партия. Пък и от такива приятели в управлението, врагове не ти трябват.

Второ – елиминира апетите на БСП и ДПС да подкрепят коалиционно правителство, но вече след договорка – както обявиха още вчера, а не безвъзмездно. И съответно – обвиненията, че играе де факто с тях, което щеше да е неизбежно.

Трето – като предложи правителството си в парламента – ще смеят ли и кои да не го гласуват и подкрепят пред очите на избирателя – нищо, че избирателят е някакви си 30-тина процента от българите. Да не говорим, че ако вземат да се обидят протестните, БСП и ДПС, ГЕРБ ще му го гласуват с огромен кеф и с още по-голям кеф ще го подкрепят, дори да е просто на пук.

Предложеното правителство е крайно нетрадиционно за нашите ширини – повечето министри са жени – включително министъра на отбраната, при това млади, образовани и красиви, а жените правят политика по различен начин от мъжете и са по-ефикасни в криза, смятат умните глави от световните аналитични центрове – не за друго, а защото се захващат с конкретни задачи и стоят по-близо до хората, докато мъжете политици се нахвърляли на кардиналните проблеми и изпускали детайлите. Ще видим!

Така или иначе, точно това правителство и този ход, могат да са само или много добри, или огромна грешка. Няма средно положение, каквото обикновено е с обичайните правителства, съставени по обичайния начин.

Ако не друго – то поне ще е много интересно в ледващите месеци:)